Al 30.000 dode schapen door blauwtong

Nog steeds raken nieuwe schapen besmet met blauwtong en door de zachte herfst is het einde nog niet in zicht. Een vaccin laat voorlopig op zich wachten.

Al+30%2E000+dode+schapen+door+blauwtong
© Twan Wiermans

'Het is nog steeds 15 graden, de knutten blijven actief. De verspreiding zal iets afzwakken bij regen en wind, maar ik verwacht de komende weken nog steeds nieuwe besmettingen', zegt Reinard Everts, dierenarts en directeur van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie (NSFO).

Om het virus de kop in te drukken moet het twee weken lang koud zijn, maximaal 10 graden. Maar de weersvoorspellingen laten dat weertype niet zien. Everts merkt dat harde regen en wind de verspreiding temperen. 'Vijf tot zeven dagen later zien we minder zieke dieren. Maar keert het zachte herfstweer daarna terug, dan loopt ook het aantal besmettingen weer op.'


Vaccin

Er is nog geen geschikt vaccin beschikbaar in Nederland. De ogen waren gericht op een vaccin uit Zuid-Afrika, maar dat traject ligt voorlopig stil omdat er onvoldoende informatie is om te kunnen bepalen of het veilig genoeg is. Everts: 'We zijn dus echt afhankelijk van een vaccin dat wordt geproduceerd in Europa. Diverse farmaceuten zijn daar volop mee bezig, maar het is onbekend of en wanneer dat op de markt komt.'


Tot nu toe heeft een op de acht Nederlandse schapenbedrijven te maken met sterfte door blauwtong. In totaal zijn inmiddels 3.500 tot 4.000 schapenbedrijven in Nederland besmet, blijkt uit cijfers van de NSFO.

Everts houdt dagelijks bij hoeveel schapen sterven door blauwtong. 'Dat aantal ligt al op 30.000 en dat is een conservatieve schatting.' De totale schapenpopulatie ligt op bijna 1 miljoen dieren.

Bij een gemiddelde waarde van 150 euro per dier schat de NSFO-voorzitter de schade voor de sector op 4,5 miljoen euro. Tel je daar de kosten van Rendac (circa 25 euro per dier) en medicijnen (zo'n 20 euro per dier) bij op, dan loopt de schade aan het eind van dit jaar richting de 10 miljoen euro. 'Dit is nog los van de extra arbeid die schapenhouders aan de dieren hebben besteed', benadrukt Everts.


Vervolgschade

Bijna de helft (45 procent) van de besmette bedrijven verloor minstens een vijfde van de koppel. Everts verwacht dat ook de vervolgschade groot zal zijn, ooien zijn later gedekt en het virus heeft impact op de worpgrootte. 'Hoe dat werkelijk gaat uitpakken is koffiedik kijken.'

Het is ook nog niet duidelijk hoe het virus in Nederland terecht is gekomen. Het type lijkt niet op virussen uit Italië, Israël en Zuid-Afrika. Het verhaal dat de besmetting is meegekomen via huisvuil uit Rome noemt Everts vergezocht, omdat de verspreiding van het virus niet past bij de lokalisatie van de vuilverbrandingsoven in Amsterdam. Daarnaast lijkt het virus genetisch gezien niet op het type 3-virus dat eerder in Italië werd aangetroffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer