Adema: zonder vaccin tegen blauwtong dreigt ondergang schapenteelt

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft de hulp ingeroepen van de Europese Unie voor het ontwikkelen van een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus.

Adema%3A+zonder+vaccin+tegen+blauwtong+dreigt+ondergang+schapenteelt
© Rianne den Balvert

Samen met Duitsland en België, waar het virus ook opnieuw is opgedoken, heeft Adema farmaceutische bedrijven opgeroepen om een nieuw vaccin te ontwikkelen. In Nederland zijn al enkele duizenden schapenbedrijven besmet.

De minister zei bij de EU-Landbouwraad in Luxemburg dat hij vreest voor het voortbestaan van de schapenteelt in Nederland. Er overlijden momenteel zo'n duizend schapen per dag aan. Er sterven niet alleen veel zieke schapen, maar er worden komend voorjaar ook veel minder lammeren geboren. Zieke schapen dekken niet. De ziekte dook in 2006 en 2007 al een keer op. Daar waren toen vaccins tegen, maar die werken nu niet omdat het nu om een andere variant van het virus gaat.

Adema zei dat het van groot belang is dat farmaceutische bedrijven vaccins tegen dit specifieke type blauwtong van serotype 3 ontwikkelen en produceren. Alleen op die manier wordt de diergezondheid veiliggesteld en kan de schade worden beperkt. Het probleem gaat voorbij de Nederlandse landsgrenzen en vergt daarom ook een Europese aanpak. 'Daarom gaan we hier meer in optrekken met België en Duitsland en hebben we de hulp van de EU ingeroepen', licht de minister toe.


In gesprek

De bewindsman wil daarom op korte termijn met farmaceutische bedrijven in gesprek. Welke dat zullen zijn, is nog niet bekend. De knutten die de ziekte overdragen, zijn in koude wintermaanden minder actief. Maar rond mei, het nieuwe fokseizoen, vreest Adema voor een nieuwe piek. Het vaccin moet er dus zijn vóór het voorjaar.

Het kabinet kan farmaceutische bedrijven niet verplichten om een vaccin te maken, maar kan dat wel met investeringssubsidies stimuleren. Het kabinet bekijkt ook of het mogelijk is om schapenhouders financieel bij te staan. Blauwtong geldt als een bedrijfsrisico. Dat betekent dat het kabinet veehouders geen vergoeding kan bieden.

Vooralsnog is een nieuw vaccin de enige manier om schapenhouders tegemoet te komen en een mogelijke uitbraak na de winter te voorkomen, vindt de minister.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer