Nederlandse aardappeloogst zit op het vijfjarig gemiddelde
Nederlandse akkerbouwers halen dit jaar gemiddeld 41 ton aardappelen per hectare van het land. Dit betreft zowel consumptieaardappelen als pootgoed. De opbrengst ligt daarmee op het vijfjarig gemiddelde.
Dat blijkt uit het Mars-bulletin voor de maand september van het meteorologisch instituut JRC. In de Europese Unie (EU) haalt Frankrijk dit jaar met 42 ton per hectare de hoogste aardappelopbrengsten. Voor de Fransen is dat een plus van maar liefst 11 procent ten opzichte van vorig jaar en het is 4 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.
Ook in Denemarken (41,4 ton per hectare), Duitsland (41 ton per hectare) en België (40 ton per hectare) worden bovengemiddelde hectareopbrengsten behaald. Volgens JRC hebben vooral de goede groeiomstandigheden in augustus en september de achterstanden in ontwikkeling door een verlaat voorjaar rechtgetrokken in deze EU-lidstaten.
De aardappelopbrengsten in Tsjechië (26 ton per hectare) en Polen (27,5 ton per hectare) zijn respectievelijk 13 en 11 procent lager dan vorig jaar en voor beide landen ook beneden het vijfjarig gemiddelde. De gemiddelde aardappelopbrengst in de EU noteert 35,1 ton per hectare, 3 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde en 1 procent minder dan vorig groeiseizoen.
De oogst van suikerbieten in de EU komt dit jaar met een wortelopbrengst van 74,7 ton per hectare 4 procent hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde. De hoogste wortelopbrengst is met 87,1 ton per hectare voor Spanje, 2 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.
Nederland oogst 83,5 ton bieten per hectare
Daarna volgen België (85,5 ton per hectare), Frankrijk (84,3 ton per hectare) en Nederland (83,5 ton per hectare). Voor Nederlandse suikerbietentelers betekent dat een plus van 1 procent tegenover het vijfjarig gemiddelde. Wel levert het volgens de raming van JRC, die de opbrengsten monitort in opdracht van de Europese Commissie, 6 procent in vergeleken met vorig jaar.
Tot slot meldt het meteorologisch instituut dat het zaaiwerk van wintergranen gestaag verloopt in de meeste delen van Europa. Er is wel sprake van enige vertraging in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Deze EU-lidstaten zijn iets later begonnen vanwege de regenval afgelopen tijd, maar volgens JRC is er voor de meeste wintergranen nog voldoende gelegenheid om tijdig te zaaien.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
781
Gebruikt, € 4.000
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Stiga Estate 798 E
2022, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #30354
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %