Blauwtong komt niet met de trein uit Italië

Het blauwtongvirus zou met een trein die huisvuil vanuit Italië naar Amsterdam vervoert naar Nederland zijn gekomen. Dat oppert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force. Het virustype dat in Nederland heerst, is echter niet dezelfde als het Italiaanse type en het Nederlandse type wordt ook door Nederlandse knutten overgedragen, stellen blauwtongexperts Melle Holwerda en Piet van Rijn van Wageningen Bioveterinary Research.

Blauwtong+komt+niet+met+de+trein+uit+Itali%C3%AB
© Johan Wissink

De variant van het blauwtongvirus (BTV) dat in Nederland rondwaart, is weliswaar een serotype 3, net als in Italië, maar deze variant wijkt af van het serotype 3 dat eerder op bijvoorbeeld Sicilië is gevonden. Ook is het virus dat in Nederland aanwezig is, niet gelijk aan BTV-3 dat bijvoorbeeld in Israël aanwezig is. Dit hebben de experts vastgesteld met behulp van whole genome sequencing, waarbij naar de complete genetische informatie van het blauwtongvirus is gekeken. Hieruit komt naar voren dat deze drie varianten van BTV-3 duidelijk genetisch van elkaar te onderscheiden zijn. Het is dus niet aannemelijk dat het BTV-3/NET2023 (= de Nederlandse virusvariant) zijn oorsprong heeft in Italië of Israël.

Ten tweede stellen Holwerda en Van Rijn dat het blauwtongvirus dat in Nederland is aangetroffen, door knutten wordt overgedragen die van nature in Nederland voorkomen.


Geen duidelijke oorsprong vast te stellen

Net als bij de uitbraak van blauwtong in 2006 tot 2008 is er nog geen duidelijke oorsprong van het virus vastgesteld. Het is volgens de experts de vraag of dat zal lukken. Elke verwijzing naar welke oorsprong of insleeproute dan ook, blijft daarom volgens hen dan ook puur speculatief

Naast treinverkeer is er nog veel ander internationaal transport van en naar Nederland, van dieren en dierlijke producten, planten(producten) en mensen en van lege retourvrachten. Dit zijn allemaal potentiële mogelijkheden, maar van geen daarvan kan onomstotelijk worden bewezen dat het dé route is die de huidige blauwtonguitbraak in Nederland verklaart.

Uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van Wageningen University & Research en Royal GD, blijkt dat de de eerste vier gevallen van blauwtong ook werkelijk de eerste uitbraken moeten zijn geweest. Er is voor die tijd bij tankmelkonderzoek – runderen raken ook snel besmet met het blauwtongvirus – geen aanwijzing gevonden voor de aanwezigheid van het blauwtongvirus in Nederland. Welk van de vier het eerste is geweest, is niet te achterhalen. Wel is duidelijk dat vanuit deze eerste vier gevallen het blauwtongvirus is verspreid over heel Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer