Nederlandse Melkveehouders Vakbond stapt uit werkgroep Alternatieven KDW

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) stapt na ruim een jaar uit de werkgroep Alternatieven Kritische Depositiewaarde (KDW). De vakbond zag onvoldoende ruimte om tot alternatieven te komen, omdat in de werkgroep steeds werd uitgegaan van de huidige wet en beleidsdoelen.

Nederlandse+Melkveehouders+Vakbond+stapt+uit+werkgroep+Alternatieven+KDW
© Pixabay

De werkgroep, met vertegenwoordigers van het ministerie van LNV, de provincies via het IPO, Staatsbosbeheer, onderzoekscentrum B-Ware, Vogelbescherming, actiegroep Mobilisation for the Environment, Agractie, Federatie Particulier Grondbezit en tot voor kort NMV, zoekt naar een alternatief voor de KDW in de Wet stikstof en natuur (WSN).

Volgens de NMV was er na de eerste fase van de zoektocht maar één alternatief kansrijk: de staat van instandhouding van de natuur in alle Natura 2000-gebieden als omgevingswaarde in de wet vastleggen. Die staat van instandhouding was echter lastig vast te leggen door de afwezigheid van actuele habitatkaarten (T1) en incomplete of afwezige aanwijzingskaarten (T0).

Toen dit vervolgens verder werd uitgewerkt richting juridische regelgeving en beleidskaders, sloten extra specialisten bij de werkgroep aan. Daarop werd vooral vastgehouden aan de huidige wet en beleidsdoelen.


Zelfbindend beleidsprogramma

De delegatie van de NMV kreeg juist steeds meer het gevoel dat er op het gebied van de wetgeving meer mogelijk was. Zo hoeft er geen KDW in de wet te staan, een zelfbindend beleidsprogramma is voldoende.

Om een alternatief voor de KDW in de WSN te krijgen, zal in ieder geval de wetgeving moeten worden aangepast. En daar zit het grootste bezwaar van NMV: de werkgroep houdt juist vast aan die wetgeving en de kabinetsdoelen. 74 procent van de Natura 2000-gebieden moet onder de KDW liggen in 2035.

NMV blijft bij het standpunt dat de KDW uit de wet moet en ziet daar ook mogelijkheden voor, maar stapt bij deze situatie uit de werkgroep. De KDW zegt volgens de vakbond niets over natuurherstel, terwijl dat juist het doel moet zijn.


LTO deed niet mee

LTO Nederland stapte niet in de werkgroep, omdat er te veel werd vastgehouden aan de KDW. Door die eenzijdige focus blijven mogelijk waardevolle inzichten en kansen buiten beeld. Daarom wordt volgens de belangenbehartiger in de werkgroep naar de verkeerde vraagstelling gekeken.

Verder verwachtte LTO destijds dat de samenstelling van de werkgroep niet tot een serieus gesprek over een alternatief zou leiden. Middels een brief heeft LTO minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof opgeroepen een werkgroep samen te stellen die op zoek gaat naar alternatieven om de staat van instandhouding van de natuur te waarborgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer