Limburgs hennepproject is succes door samenwerking
Op Limburgse akkers is dit jaar veel minder illegale wietteelt gevonden dan voorheen. Provincie Limburg, de politie, Platform Veilig Ondernemen Limburg en de LLTB spelen een belangrijke rol bij de hennepbestrijding in het buitengebied.
Ook dit jaar hebben verschillende partijen in Limburg de handen ineengeslagen om samen te werken aan een veiliger buitengebied en illegale hennepplantages op te sporen.
Mais- en aspergepercelen zijn populair onder criminelen om er hennepplanten tussen de gewassen te telen, omdat die vanaf de grond niet te zien zijn vanwege de hoge gewassen. Daarom is het belangrijk om controles ook vanuit de lucht uit te voeren.
Nieuw dit jaar is de samenwerking met Blue Team Intelligence in het Gelderse Hoevelaken. Dit bedrijf had vooraf al via satellietbeelden gekeken naar percelen in Limburg waar mogelijk wiet op de mais- en aspergevelden kon staan.
Samen staan we sterk tegen criminaliteit op het platteland
Zo konden verdachte locaties op de ruim 8.000 maispercelen in Limburg in beeld worden gebracht. Uiteindelijk zijn 150 percelen gemarkeerd als verdacht. In de maisvelden waren op de beelden open plekken te zien, mogelijk locaties waar hennep kon worden geplant of heeft gestaan.
In augustus en september vlogen drones boven deze verdachte velden om illegale hennepteelt op te sporen. Uiteindelijk is er maar op enkele locaties hennep aangetroffen, zoals in Reuver, Milsbeek en Horst. Daar zijn tientallen planten ontdekt tussen de maisplanten.
Bij de andere verdachte locaties ging het om schade door wilde dieren, problemen met zaaien van de mais of andere oorzaken. Informatie over locaties waar hennep is aangetroffen, is doorgegeven aan de Limburgse politie. Die heeft een onderzoek ingesteld naar deze illegale hennepteelt.
'Illegale wietteelt tussen de mais en asperges leidt elk jaar weer tot ergernis en schade bij Limburgse boeren. Als LLTB willen we deze criminele activiteit een halt toeroepen. Dat kan alleen met hulp van agrarisch ondernemers', zegt LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg.
Oranje bakens
Tientallen boeren en tuinders met mais- en aspergevelden in Limburg hebben de afgelopen maanden hun perceelgegevens doorgegeven aan de LLTB. Ook hebben ze de velden, net zoals voorgaande jaren, gemarkeerd met oranje bakens (jerrycans). Met deze bakens geven de agrarisch ondernemers aan dat zij meedoen aan het hennepbestrijdingsproject en dat hun percelen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep.
De inzet van de oranje bakens en de controles door de agrariërs, de provincie en de politie werpen al enkele jaren hun vruchten af. 'Het aantal gevonden wietplanten is de laatste jaren fors gedaald. Maar er wordt nog steeds wiet gevonden op de velden. We kunnen deze vorm van criminaliteit niet zelf stoppen', benadrukt Rompelberg.
'Daarom hebben we ook dit jaar het project weer opgestart en zijn we ook op zoek gegaan naar nieuwe methodes om wietteelt op de velden op te sporen. Uitlezen van satellietgegevens is daar dit jaar aan toegevoegd, wat het project een nieuwe dimensie geeft', zegt de LLTB-voorzitter.
Tijd, geld en energie besparen
'Zo'n 8.000 maispercelen worden nu via satellietbeelden bekeken en teruggebracht naar ruim 150 verdachte locaties. Daarmee kunnen de drones gericht worden ingezet. Dat bespaart tijd, geld en energie. Alle betrokken partijen zijn dan ook enthousiast over deze werkwijze en samenwerking', constateert Rompelberg.
Gedeputeerde Marc van Caldenberg, onder andere verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij provincie Limburg, sluit zich bij de LLTB-voorzitter aan.
Pakkans is toegenomen
'De kracht van onze efficiënte samenwerking met diverse partijen komt duidelijk naar voren in de behaalde resultaten. Deze geven aan dat het opsporen van illegale hennepteelt vanuit de lucht criminelen minder aantrekkelijke opties biedt en dat de pakkans aanzienlijk is toegenomen', reageert Van Caldenberg.
'Ik ben dankbaar voor de inzet van iedereen die betrokken is bij dit belangrijke initiatief. Laten we alert blijven en samenwerken om deze vorm van criminaliteit een halt toe te roepen. Het is niet altijd makkelijk om verdachte situaties te melden, maar het helpt ons allemaal', zegt de gedeputeerde.
Meld verdachte situaties
Dat melden is belangrijk, zeker voor mensen die zich in het buitengebied bevinden. Ziet u in het donker een auto rijden over de percelen, is er sprake van dumping van (drugs)afval of andere verdachte situaties, bel dan 112. De politie kan zo snel in actie komen bij heterdaadsituaties.
Rompelberg: 'Nu staat de illegale wietteelt in the picture, maar meldingen over dumpingen in het buitengebied, diefstal van gps-apparatuur of inbraken in schuren komen ook nog steeds binnen bij de LLTB en de politie. Blijf alert en maak er een melding van, als er zich iets vreemds voordoet. Samen staan we sterk tegen criminaliteit op het platteland.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900M
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (LH) #60816
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %