Friese gruttostand wil maar niet groeien, alle inspanning ten spijt
Ondanks de inspanningen van boeren lukt het maar niet om de gruttostand in Friesland omhoog te brengen. De tienduizend nesten waarnaar wordt gestreefd, blijven ook dit jaar buiten beeld. Dat zegt voorzitter Rendert Algra van stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF).
De definitieve cijfers van de tellingen dit jaar worden eind oktober verwacht, maar het aantal nesten in Friesland duikt omlaag richting de zesduizend. Hoewel het aantal nesten onder meer door weersomstandigheden jaarlijks kan schommelen, maakt Algra zich wel zorgen.
Hij stelt dat de toekomst van de grutto onzeker is zolang goede bedoelingen niet in daden worden omgezet. Daarbij wijst hij met name naar het bedrijfsleven en de politiek, die voor de broodnodige financiering van het weidevogelbeheer kunnen zorgen.
Donateurs en subsidies
ANF koopt landbouwgrond aan, die zijn agrarische bestemming behoudt, waarop maatregelen worden genomen om de omstandigheden voor weidevogels te verbeteren. Inmiddels beheert ANF op twee locaties, in Wommels en Tjerkwerd, percelen waar op een minder intensieve manier wordt geboerd. Daarvoor is de stichting afhankelijk van donateurs en subsidies.
'Als stichting krijgen wij veel donaties van burgers, we hebben gulle gevers uit het hele land, maar het bedrijfsleven blijft wat achter', zegt Algra. Hij kijkt echter vooral naar de politiek. Provincie Fryslân heeft jaren geleden al vastgesteld bij te willen dragen om de teruggang van weidevogels tegen te gaan.
'En via de agrarische collectieven komt er ook gewoon budget bij boeren terecht', stelt Algra. 'Maar we constateren al jaren dat dit niet voldoende is om de teruggang te stoppen, ondanks alle acties die boeren ondernemen om een bijdrage te leveren.'
Lening
Meer budget is lastig, mede omdat de provincies moeten wachten op de Rijksoverheid. 'Maar daar staat het nu natuurlijk ook stil', constateert Algra. Hij hoopt met zijn stichting nu desnoods op een lening bij de provincie, om meer grond aan te kunnen kopen.
'We hadden met een boer afgesproken 12 hectare over te nemen, maar daarvan hebben we er nu maar ruim 4 kunnen kopen. In totaal hebben we ongeveer een miljoen euro nodig, dan kunnen we in Tjerkwerd en op een derde, nieuwe locatie, nog ruim 20 hectare kopen', geeft hij aan.
Algra benadrukt dat Nederland, en met name Friesland, internationaal de verantwoordelijkheid draagt voor de gruttostand. Immers, het gros van de grutto's nestelt in Nederland. 'Zoals Afrikaanse landen verantwoordelijk zijn om de olifant te beschermen, zijn wij dat voor de grutto.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 690
1986, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (LH) #30892
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %