IRS: spaakwielbemester geeft meeropbrengst in bieten

De inzet van een spaakwielbemester in het zesbladstadium van bieten verhoogt de suikeropbrengst. Dat blijkt uit ervaringen in 2022 op een proefveld van bieteninstituut IRS. Uit het onderzoek blijkt verder dat de bemestingsmethode geen effect had op de opkomst en het plantaantal.

IRS%3A+spaakwielbemester+geeft+meeropbrengst+in+bieten
© Job Hiddink

IRS experimenteerde in 2022 op een stikstofproefveld van de proefboerderij in het Zuid-Hollandse Westmaas. Bemestingsspecialist André van Valen van IRS gaf vorige week op de praktijkdag suikerbieten toelichting op de drie beproefde bemestingsmethodes.

'De methode had geen effect op de plantopkomst en het aantal. Ook gaf rijenbemesting geen meeropbrengst', licht Van Valen toe. 'Wel zorgde de splitsing in de adviesgift voor een hogere wortelopbrengst en resulteerde een gift met de spaakwielbemester in het zesbladstadium in een hogere suikeropbrengst.'



Voor de bemesting met de spaakwielbemester is een vloeibare reststroom ingezet met een stikstofgehalte van 15 procent. Door de bemesting in het zesbladstadium toe te dienen, kan het zijn dat de benutting hoger is omdat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten. 'De gewasbehoefte neemt namelijk pas toe bij de snelle loofontwikkelingsfase, niet bij het zaaien', beargumenteert Van Valen.


Kalkammonsalpeter en urean

Naast de spaakwielbemester is op het proefveld volvelds kalkammonsalpeter (KAS) gestrooid. Op het tweede proefveld is de stikstof tijdens het zaaien meegegeven in de rij in de vorm van urean. Deze meststof is schuin onder het zaad geplaatst en is volgens Van Valen qua inhoud vergelijkbaar met de gift door de spaakwielbemester.


IRS hanteert dit jaar net als in 2022 in alle drie proeven meerdere stikstoftrappen. In de volveldsproef liggen zes trappen, variërend van 0 tot 200 kilo stikstof per hectare en gestrooid kort na het zaaien. In één object is de adviesgift van 160 kilo stikstof per hectare in het zesbladstadium gegeven, maar door het late seizoen is dit al twee weken na de basisbemesting uitgevoerd.

In de rijenproef liggen drie trappen van 80, 120 en 160 kilo stikstof per hectare. Daarnaast is een nulobject opgenomen om te controleren of er een effect van de kouters te zien is. Op de derde proef, met de spaakwielbemester, liggen drie trappen van 80, 120 en 160 kilo stikstof per hectare, ditmaal zonder nulobject.


Stikstofproeven dit jaar

IRS-bemestingsspecialist Van Valen constateert dat dit jaar pas halverwege juli de verschillen in giften zichtbaar werden. 'Wel zag ik dat de rijenbemesting al iets eerder op gang kwam dan de andere objecten.' Verder stelt hij vast dat de KAS-bemesting laat oploste. Concrete cijfers van de stikstofproef in 2023 zijn nog niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer