Italiaanse Oliver-schoffels inzetten tegen Nederlands onkruid

WN Kramer in Burgerbrug staat bekend om zijn importtak van allerhande grondbewerkingsmachines, dikwijls van Italiaanse komaf. Zo haalt het bedrijf de bekende Gramegna-krukasspitmachines naar Nederland, maar ook de witte Ermo-ploeg en Kramer-ecoploeg. Daar komt nu het Italiaanse merk Oliver Agro bij.

Italiaanse+Oliver%2Dschoffels+inzetten+tegen+Nederlands+onkruid
© Frits Huiden

Fabrikant Oliver Agro is op steenworpafstand gevestigd van Ferrari, de plantmachinefabrikant voor de vollegrondsgroenteteelt. Oliver bouwt specialistische schoffels met gewascamera en intrarijwieders voor akkerbouw en groenteteelten op bedden of ruggen en de bomenteelt.

Oliver pakt onkruidbestrijding op geheel eigen wijze aan en kenmerkt zich door een eindeloze rij varianten en frame-uitvoeringen. Daarbij staat centraal dat er zeer kort, tot 1 centimeter op de plant, kan worden gewerkt. Met succes, blijkt uit de interesse in Nederland. Na een seizoen demonstraties geven zijn de eerste schoffelelementen verkocht in dit land.

Hierbij gaat het om de gepatenteerde Rotoblizz-elementen voor rijafstanden vanaf 30 centimeter. Aan de elementen hangen een soort rolschoffels met een diameter van 30, 35 of 40 centimeter, waar de plantrij tussendoor gaat.

Ook 2 centimeter kleine gewassen blijven staan

Bij een demo in jonge bieten in Wieringermeer werkt een schoffel met vijf elementen 2 centimeter diep dicht op vijf rijen planten. Er hoeft dus geen rekening te worden gehouden met sluitrijen van het zaaien en er worden geen rijen van slechts één kant geschoffeld door een halve schoffel. De gewascamera van Tillet and Hague stuurt nauwkeurig de sideshift aan.


Vroeg beginnen

'Je kunt zo heel vroeg beginnen met schoffelen. Zelfs 2 centimeter kleine gewassen blijven staan, terwijl je heel dichtbij komt', stelt Irene Kramer. 'En hoe eerder je kunt beginnen de kiemen van onkruid aan te pakken en hoe vaker je terugkomt, hoe beter het resultaat is.'

75 procent van het onkruid weghalen lukt iedereen wel, stelt Kramer. 'Maar hiermee haal je 90 tot 95 procent weg.' Voor de telers die niet alleen bieten op 50 centimeter rijafstand, maar ook hun uien op 25 centimeter afstand willen schoffelen, zijn er de Rotosark- en Rotovert-varianten. Daarmee is zonder schade met gemak tot 7 kilometer per uur te rijden. Een 3 meter brede versie met camera kost al snel 45.000 euro.


De gewascamera van Tillet and Hague stuurt de sideshift nauwkeurig aan.
De gewascamera van Tillet and Hague stuurt de sideshift nauwkeurig aan. © Frits Huiden

Oliver bouwt ook de Colibri voor rijafstanden vanaf 4,5 centimeter. Bijzonder zijn de gekartelde schijven die nauwkeurig als een slijptol verticaal over een vlak bed draaien. Er hangen drie keer vijf schijven op 5 centimeter afstand in elk element. In het frame met veel hydrauliek, elektronica en vier steunwielen kunnen maximaal vijf elementen hangen.

De schijven hebben een diameter van 32 centimeter en zijn net na opkomst van zaaigewassen te gebruiken om de korsten te breken en onkruidkiemen te wieden. De gewascamera moet de hydraulisch aangedreven schijven exact langs de plantjes sturen en de diepte is per element bodemvolgend.

Voor geplante gewassen als sla is vanaf 65.000 euro de Optyma-intrarijwieder te krijgen met schoffelmessen die in en uit de rij bewegen. Deze worden ook aangestuurd met Tillet and Hague-techniek.


© Frits Huiden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer