Mais maakt forse inhaalslag
Terwijl de mais door het natte voorjaar gemiddeld genomen fors later is gezaaid dan normaal, heeft het gewas de afgelopen weken een vlucht genomen. De weersomstandigheden waren gunstig. Dit geven de deelnemers van het Maismeetnet van Nieuwe Oogst aan.
Hoewel de weersomstandigheden de komende weken cruciaal zijn voor een goede afrijping, denken de eerste Maismeetnetdeelnemers al rond half september te kunnen oogsten.
Maisteler Albert van Egdom uit Woudenberg zag enkele weken geleden dat veel van zijn kolven bijkolfjes ontwikkelden. 'Dat kan komen door stress. De enige stress die ik me kan herinneren, is dat het nat was bij het zaaien. Ik kan me niet voorstellen dat dit effect kan hebben op de groei later in het seizoen. Iemand anders stelde dat het komt van stress bij het telen van het maiszaad. Dat vind ik ver gezocht.'
Tekst gaat verder onder video.
Nu lijken de kolfjes zich wat te ontwikkelen. 'De kolfjes blijven klein. Er zitten korrels in, maar die zijn nu nog leeg. Over enkele weken weten we meer. Ik hoop dat die bijkolfjes niet gevoelig zijn voor ziekten', zegt Van Egdom. Hij roemt de groei van de hoofdkolven. 'Die ontwikkelen zich lekker door.'
Bij Corné Rommens in Hoeven is de mais al een stuk verder ontwikkeld. 'De kolf is van bovenaf aardig geel aan het worden. Dat de mais al zo ver is, komt mede door het beregenen.' Hij verwacht bij gunstige omstandigheden half september te kunnen oogsten. Rommens had de mais op 2 mei gezaaid en was daarmee dit jaar de eerste van de deelnemers aan het Maismeetnet.
Bladeren omhoog
Ook Pieter Peters uit Oirschot ziet de mais zich goed ontwikkelen. Hij schat in dat hij in de laatste week van september kan oogsten. De melkveehouder heeft geen vanggewas gezaaid. Opvallend bij zijn mais is dat de bladeren omhooggericht staan. 'Dat is een raseigenschap. Hierdoor kan het gewas iets beter tegen de droogte. Het blad staat een tikje sneller dicht', zegt hij.
Verschillende maistelers roemen de grote kolven in de mais. Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo vindt zijn kolven niet te groot. Roelof de Jong uit Abbega signaleert hier en daar twee kolven. Hier is hij minder blij mee. 'Die tweede kolf ontwikkelt zich minder goed', licht hij toe.
Bij Gerrit de Jong in Meerkerk zijn de kolven tot de punt toe gevuld. Wel ziet hij nog wat nakiemend onkruid. 'Door de droogte heeft het bodemherbicide minder goed gewerkt. Dat is de mogelijke oorzaak.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Stiga TORNADO 398
Nieuw, € 2.231
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (RL) #90164
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %