Hogere kosten drukken toegevoegde waarde landbouw

De toegevoegde waarde van de landbouw voor de Nederlandse economie is in het tweede kwartaal afgenomen met 4,8 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste kwartaal was er nog een plus van 1,8 procent.

Hogere+kosten+drukken+toegevoegde+waarde+landbouw
© Dirk Hol

De landbouw, die samen met bosbouw en visserij een CBS-categorie vormt, kampt net als andere sectoren met oplopende kosten. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zegt in een toelichting dat de daling van de toegevoegde waarde vooral komt door een afname van de export in de sierteelt. 'Daar gaat het slechter. In de glastuinbouw zien we een afname van de productie als gevolg van de hoge gasprijs. Dat zie je terug in een afname van de afzet.'



Boven de markt hangt nog een ontwikkeling die de toegevoegde waarde misschien nog verder onder druk gaat zetten in de komende maanden. De productie van slachterijen valt onder de CBS-categorie industrie. Mulligen ziet daar een afname van de export van varkensvlees als gevolg van de slechtere economische omstandigheden in China.

'Als dit gaat resulteren in minder dieren bij varkenshouders, dan zien we dat straks ook terug in de toegevoegde waarde van de landbouw', stelt de CBS-econoom.


Percentage bbp

Die toegevoegde waarde wordt bepaald door de kosten voor productie zoals energie, materialen en personeel af te trekken van de opbrengst van die productie. Het wordt weergegeven in een percentage van het volume van het bruto binnenlands product (bbp).


Landbouw, bosbouw en visserij is niet de enige sector die kampt met een krimp daarvan. In ruim de helft van de bedrijfstakken daalde in het tweede kwartaal van 2023 de toegevoegde waarde ten opzichte van het eerste kwartaal. Het sterkst was de daling bij de delfstoffenwinning. De bedrijfstak handel, horeca, vervoer en opslag leverde de grootste negatieve bijdrage aan de economische ontwikkeling. De toegevoegde waarde van de energiebedrijven nam het meest toe.

Deze ontwikkelingen hebben een drukkend effect op de economie die in het tweede kwartaal met 0,3 procent kromp ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar eerder. Het is voor het eerst in ruim twee jaar dat de omvang van de economie kleiner was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal daalde de economie met 0,3 procent. Met twee kwartalen van krimp achtereen verkeert Nederland officieel in een milde recessie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer