Duurzaamheidstoeslag Arla afkomstig uit herverdeling melkgeld

De duurzaamheidsvergoeding, die zuivelcoöperatie Arla Foods aan leden-melkveehouders betaalt voor bepaalde duurzaamheidsmaatregelen op hun bedrijf, komt voort uit een herverdeling van het melkgeld. Tot eind 2030 is hiervoor 2,2 miljard euro uitgetrokken. In de toekomst hoopt de zuivelcoöperatie de toeslag uit de markt te halen.

Duurzaamheidstoeslag+Arla+afkomstig+uit+herverdeling+melkgeld
© Arla Foods

De hoogte van de vergoeding boven op de overkoepelende Arla-melkprijs wordt elk kwartaal berekend op basis van de gemiddelde prestatie van de leden-melkveehouders. De zuivelcoöperatie verwacht in de toekomst dat de beloning uit de markt is te halen door het vermarkten van de duurzaamheidsstandaard.

Op basis van de maatregelen die de grootste impact kunnen hebben, is een systeem ontwikkeld met negentien puntgevende onderdelen, zoals voer- en eiwitefficiëntie, mestverwerking, duurzaam voer, hernieuwbare elektriciteit en landgebruik. Het puntensysteem wordt gebruikt om de duurzaamheidsinitiatieven van Arla-melkveehouders te ondersteunen.


Maximaal 80 punten

Voor elk punt dat de boeren verdienen, betaalt Arla Foods 0,03 eurocent per kilo melk boven op de eurocent voor het indienen van de Klimaatcheck-gegevens. Ondernemers kunnen in totaal 80 punten scoren. Zo zijn er 13 punten te scoren voor voerefficiëntie, 11 voor kunstmestgebruik en 9 voor landgebruik.


Bij de introductie werd verwacht dat de ondernemers gemiddeld 39 punten zouden scoren. Uit een eerste inventarisatie komt naar voren dat ze gemiddeld 48 punten behalen. De 48 punten betekenen dat Arla Foods in zeven landen gemiddeld 1,44 eurocent per kilo melk uitkeert aan zijn leden-melkveehouders via de duurzaamheidsvergoeding. Daarbovenop komt 1 eurocent per kilo melk voor het aanleveren van de Klimaatcheck-gegevens die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van die vergoeding.


FrieslandCampina

De herverdeling van een deel van het melkgeld wordt vaker ingezet voor duurzaamheidsdoelen. Zo wordt bij FrieslandCampina voor Foqus planet Duurzame ontwikkeling bij alle leden 0,60 euro per 100 kilo melk ingehouden. Overigens wordt dit bedrag deels aangevuld door de zuivelonderneming.

Zo wordt voor weidegang 1,30 euro per 100 kilo extra betaald. Hiervan draagt FrieslandCampina 1 euro per 100 kilo melk bij. Dit kan uit de markt worden gehaald met de afzet van weidemelk, waardoor de duurzaamheid tot waarde wordt gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer