Bodemwet en gentech: 'stap voorwaarts en bedreiging'
Nederlandse Europarlementariërs reageren gematigd instemmend, terughoudend en soms teleurgesteld op de nieuwe natuur- en landbouwvoorstellen van de Europese Commissie. De bodemgezondheidswet is een goed begin, maar nog te vrijblijvend. De verruiming voor gentechnieken zorgt voor wisselende reacties.
Het meest opvallend zijn de reacties van Europarlementariërs Esther de Lange (EVP/CDA) en Jan Huitema (Renew/VVD). Tot nu toe waren zij uitgesproken tegenstander van de natuurherstelwet van klimaatcommissaris Frans Timmermans.
Beiden koppelen nu de toelating van Crispr-Cas en de bodemgezondheid aan hun instemming met de milieuwetten. Eerder verweet De Lange Timmermans 'chantage', toen hij die kwesties aan elkaar verbond. 'Als je van boeren verlangt dat het middelengebruik verder omlaag moet, dan moet je hun ook de instrumenten geven om met minder middelen hun gewassen te beschermen', zegt De Lange nu.
Huitema vindt dat deze voorstellen nauw met elkaar verbonden zijn. 'Zonder nieuwe veredelingstechnieken en alternatieve gewasbescherming kunnen we ook niet goed werken aan de gezondheid van onze bodems.' De twee Europarlementariërs wekken de indruk dat zij na deze versoepeling komende week in Straatsburg alsnog zullen instemmen met de, op onderdelen aangepaste, natuurherstelwet.
Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en Bas Eickhout (GroenLinks) zijn niet gerust op het laten vervallen van de verplichte risicoanalyse voor nieuwe gentechgewassen. Zij vrezen dat dit zal leiden tot een hoger gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meer intensieve landbouw.
Geen patenten
Bert-Jan Ruissen (SGP/ECR) waarschuwt dat geen patenten mogen worden verleend aan Crisp-Cas-gewassen. Hij wijst erop dat het gaat om plantmateriaal dat ook via klassieke veredeling in de natuur kan worden bereikt. Hij wil bovendien dat volledige kwekersvrijstelling van toepassing blijft. Hij noemde verruiming van gentechnologie een belangrijke stap voorwaarts. 'Robuuste gewassen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening.'
PvdA' er Mohammed Chahim steunt de bodemherstelwet van zijn partijgenoot Timmermans. 'Op slechte grond groeit niets. Het is daarom van essentieel belang dat de bodemgesteldheid in Europa wordt verbeterd.'
Nieuwe gentechnieken kunnen volgens Chahim een rol spelen voor de voedselzekerheid en de toename van extreme droogte. 'Voorzichtigheid en een gedegen afweging van de risico's zijn geboden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T8020
2008, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6150R (EL) #218424
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers Dales JD-38
2018, P.O.A.
-
Vicon Schudder Fanex 804 (MG) #31330
Gebruikt, € 13.100
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL