Halveringsvoorstel gewasbescherming zaait verdeeldheid onder EU-lidstaten

Een Europees voorstel om het gebruik van chemische gewasbescherming te halveren leidt tot verdeeldheid onder de lidstaten. Landbouwminister Piet Adema toonde zich deze week tijdens de landbouwraad in Luxemburg voorstander van het ambitieuze plan.

Halveringsvoorstel+gewasbescherming+zaait+verdeeldheid+onder+EU%2Dlidstaten
© Europese Unie 2023

Adema vindt dat vermindering van chemische pesticiden in de land- en tuinbouw dringend en spoedig nodig is, vooral in kassen en bollenvelden. Samen met verscheidene andere Europese landen pleit hij voor het 'SUR-pesticidenvoorstel' van de Europese Commissie.

Een groot aantal Oost-Europese landen verzet zich tegen deze verordening. SUR, dat staat voor 'sustainable use of pesticides regulation', moet duurzaam gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen stimuleren, met als doel een halvering in 2030.


Om de politieke impasse te doorbreken, hebben de Eurocommissarissen Frans Timmermans (Klimaat), Virginius Sinkevicius (Milieu) en Stella Kyriakides (Voedselveiligheid) op verzoek van de weifelende lidstaten een aanvullend onderzoek laten uitvoeren. Hierin wordt gekeken naar de mogelijke gevolgen van de beoogde halvering van chemische gewasbescherming in de landbouw.

Het is de bedoeling dat die aanvullende studie op 5 juli wordt gepresenteerd. Maar volgens uitgelekte informatie is een van de conclusies dat halvering alleen ingrijpende gevolgen heeft voor een beperkt aantal kleine gewassen. En niet voor belangrijke gewassen als granen en mais.

Een toezegging vanuit de Europese Commissie is dat bepaalde middelen in uiterste nood en onder voorwaarden blijven toegestaan. Twee andere compromissen bepalen dat de zware reductieopgave alleen geldt voor gezondheidsbedreigende, 'gevaarlijke' middelen en dat er alleen een totaal gebruiksverbod komt voor publieke locaties als parken, plantsoenen en sportvelden.


Weifelende ambtgenoten

Adema had na afloop van de landbouwberaad wel de indruk dat enkele weifelende ambtgenoten lijken op te schuiven. Nederlandse tuinders, kwekers en landbouwers worden bij de vermindering van gewasbeschemring en het overstappen op 'groene' gewasbeschermers geholpen met subsidies, scholing en praktijkhulp, zegt de minister. Bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden wordt sinds kort de toelating van natuurvriendelijke middelen met voorrang behandeld.

De bewindsman wijst erop dat vooral de glastuinbouw in het Westland en de bloembollenteelt op de zandgronden te maken krijgen met strengere regels. 'We zien het aan de waterkwaliteit, heus niet alleen in het Westland. Er komt gewoon veel te veel van dat spul in onze natuur.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer