Veehouderij onmisbaar in strijd tegen voedselverspilling

De veehouderij speelt een cruciale rol om de voedselverspilling in Nederland met 1 miljard kilo per jaar terug te brengen. Het bedrijfsleven en veehouders werken nauw samen om plantaardige en dierlijke reststromen beter te benutten.

Veehouderij+onmisbaar+in+strijd+tegen+voedselverspilling
© Tony Tati

Volgens de doelstelling van de Verenigde Naties moet in 2030 de voedselverspilling bij consumenten en de retail gehalveerd zijn ten opzichte van vijftien jaar eerder. Nederland heeft deze ambities opgeschroefd en wil een halvering van de verspilling in de hele voedselketen, van grond tot mond.

Dat zal de komende jaren resulteren in steeds strengere wetgeving tegen verspilling én marktkansen voor nieuwe verspillingsvrije concepten, voorspelt directeur Toine Timmermans van stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV).
Als je het hem tien jaar geleden had gevraagd, dan zou Timmermans het verwerken van voedselreststromen tot diervoer nog verspilling noemen, omdat 'voorkomen en reduceren vooropstaat'. Nu denkt hij daar genuanceerder over.


CO2-footprint

'De C02-footprint terugdringen wordt belangrijker in ons streven naar voedsel dat goed is voor mens, dier en planeet', zegt de STV-directeur. 'Met reststromen benutten in de voedselketen kunnen we een grote slag slaan. De veehouderij is daarbij een onmisbare schakel.'

We kiezen in dit traject bewust voor de koplopers in de sector en de markt

Toine Timmermans, directeur stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Timmermans krijgt daarbij steun uit Brussel en Den Haag. Zo liet LNV-minister Piet Adema dit voorjaar weten dat alleen als reststromen op grotere schaal worden omgezet in diervoer, de ambitie om de voedselverspilling te halveren haalbaar wordt. Volgens Adema kunnen 'varkens en kippen voedselresten upcyclen tot een dierlijk eiwitproduct voor humane consumptie'.


Samenwerkingscluster

STV is in 2021 het samenwerkingscluster 'circulaire dierlijke eiwitketen' gestart. De opzet daarvan is om minimaal vijf ketenconcepten te ontwikkelen die in potentie op grote schaal in de voedselketen kunnen worden uitgerold.

Daarbij trekken zowel varkenshouders als pluimveehouders gezamenlijk op met partijen uit de voedingsindustrie, veevoerproducenten, Wageningen University & Research, Rabobank en overheden.

'Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat we veel meer reststromen kunnen benutten', zegt de STV-directeur. 'We kiezen in dit traject bewust voor de koplopers in de sector en de markt. Zij kunnen eerst de concepten laten groeien.'


Uit slachterijen

Zo zet Darling Ingredients samen met een pluimveebedrijf in op leghennen voeren met Processed Animal Proteins (PAP's). Dit diermeel is een reststroom uit slachterijen die sinds de BSE-crisis in de ban is gedaan. Volgens nieuwe Europese wetgeving mogen PAP's weer gedeeltelijk worden gevoerd; diermeel van varkens mag naar kippen en vice versa.

'Dat is een grote doorbraak', vindt Timmermans. 'Want jarenlang hebben we deze waardevolle grondstof onterecht afgewaardeerd.'


Kipster

Ook Kipster neemt deel aan het samenwerkingscluster. Volgens de STV-directeur is dit een goed voorbeeld van hoe een concept gericht op voedselverspilling tegengaan in de markt kan landen.

'Door een jarenlange verbintenis aan te gaan met een afnemer, in dit geval supermarktketen Lidl, kun je als ondernemer bij financiers aankloppen, de keten verkorten en investeren in het benutten van reststromen via voerleverancier Nijsen als onderdeel van een duurzaam concept.'


Tekst gaat verder onder het kader

Reststroom HelloFresh als kippenvoer pluimveebedrijf Oranjehoen

Reststromen van verse groente en kruiden eerst drogen en daarna aan de kippen voeren. Dat is het idee achter de samenwerking van pluimveebedrijf Oranjehoen en maaltijdboxenleverancier HelloFresh. 'Door in te kopen op basis van bestellingen vooraf en door samenwerkingen met pluimveehouders wordt in onze keten minder dan 0,2 procent voedsel verspild', laat een woordvoerder van HelloFresh weten. 'Wat door omstandigheden niet bij de klant thuis geleverd kan worden, gaat naar voedselbanken.' De gedroogde groenten zijn een aanvulling op het dagelijkse rantsoen van de Oranjehoenen. In een pilotproject onderzoekt het pluimveebedrijf de beste droogmethode en schaft een droogunit aan. De kosten zijn voor de helft gedekt door de voucherregeling die stichting Samen Tegen Voedselverspilling samen met het ministerie van LNV, Rabobank en regionale ontwikkelingsmaatschappijen in het leven heeft geroepen. HelloFresh wil samen met leveranciers de keten verder optimaliseren. 'We nemen van Oranjehoen de hele kippen af en dus niet alleen dijen of filets. We maken vervolgens bijpassende recepten waar onze klanten weer mee kunnen koken.'

In 2020 is 620 miljoen kilo aan voedsel bedoeld voor menselijke consumptie ingezet als veevoer. Het is volgens Timmermans de vraag of dit aandeel de komende jaren verder gaat stijgen of juist zal krimpen.


Retourstromen tegengaan

'Verspilling voorkomen blijft onze prioriteit. Zo proberen we de hoeveelheid retourstromen uit de supermarkt van brood tegen te gaan. Dat kan door met data betere voorspellingen te maken van de vraag, maar ook met initiatieven als ingevroren brood of het brood van gisteren te verkopen.'

Daarnaast ziet de STV-directeur allerlei initiatieven om componenten uit diervoeder juist op te waarderen voor humane consumptie. Het gaat bijvoorbeeld om bierbostel dat overblijft na het brouwen van bier of haverpulp, de reststroom van de productie van havermelk. 'Met drogen of fermentatie kun je de eiwitten en vezels weer benutten voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld in vegetarische producten.'


Restaurants

Aan de andere kant biedt overgebleven voedsel uit restaurants en catering een kans, omdat dit volgens de huidige wetgeving als afval moet worden afgevoerd. 'Het is over het algemeen prima geschikt om aan varkens te voeren. Of insecten kunnen het verwerken om het vervolgens als insectenmeel weer aan varkens en kippen te voeren', licht Timmermans toe.

Volgens de STV-directeur is er veel onwetendheid over hoe de voedselketen werkt. 'Dat blijkt wel uit de ophef de afgelopen maanden over de reststromen uit de productie van havermelk die naar kippen en varkens gaan, terwijl de afnemers juist vaak overtuigd veganistisch zijn en de veehouderij willen boycotten.'


Reststromen van vegaburgers naar concept Zonvarken

Met het concept Zonvarken kiezen vijf varkenshouders voor een bedrijfsvoering met vijftig zeugen en veel aandacht voor emissies terugdringen in de voedselketen. Zo krijgen de varkens volledig circulair voedsel, met uitzondering van wat vitamines en mineralen. Het gaat om retourstromen zoals brood, chips, hagelslag en wat overblijft van de productie van vegaburgers. Omdat het rantsoen uit allerlei bronnen komt, kunnen de varkenshouders zich niet certificeren als biologisch. 'Daar staat tegenover dat alle voedselstromen uit een straal van 250 kilometer komen', zegt August Offenberg, mede-initiatiefnemer van Zonvarken. 'Eiwitrijke ingrediënten voor krachtvoer komen vaak van buiten Europa, met veel voedselkilometers.' Via het samenwerkingscluster 'circulaire dierlijke eiwitketen' heeft Offenberg contact met retailers die kringlopen willen sluiten. Het valt de mede-eigenaar van veevoerfabrikant Voerwaarts op dat een aantal voedselproducenten liever niet geassocieerd wil worden met de veehouderij en onderzoekt of ze hun reststromen niet kunnen vergisten. 'Dat is zonde en daar willen wij met ons concept een alternatief voor bieden door van voedsel weer voedsel te maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer