Daling voedselverspilling stagneert, Adema wil meer progressie

Nederlandse consumenten verspilden in 2022 thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon. Dat is 23 procent minder dan in 2015, maar de daling in de hoeveelheid weggegooid voedsel lijkt wel te stagneren. Landbouwminister Piet Adema wil dat de sector de handschoen oppakt om meer progressie te boeken.

Daling+voedselverspilling+stagneert%2C+Adema+wil+meer+progressie
© Dirk Hol

De stagnerende daling van de voedselverspilling blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, dat stelt dat meer actie nodig is vanuit de gehele voedselketen. In de top 5 van meest verspilde producten per hoofd van de bevolking staan brood en deegwaren (6,2 kilo) op 1, gevolgd door groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo).

Lilou van Lieshout, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum: 'Deze productgroepen zorgen samen voor meer dan de helft (61 procent) van de voedselverspilling in Nederlandse huishoudens. De top 5 is hetzelfde als in 2019. Toch zien we dat brood en zuivel zijn gedaald ten opzichte van 2019 en dat groente en fruit juist zijn gestegen. Deze producten verdienen nog steeds extra aandacht als we voedselverspilling thuis verder willen verminderen.'

Bovendien heeft de verspilling van voedsel tot gevolg dat er onnodig veel broeikasgas wordt uitgestoten. 'Voedselverspilling voorkomen in de hele keten is een van de meest effectieve oplossingen om broeikasgasuitstoot terug te dringen', zegt Van Lieshout. Zij roept producenten en supermarkten ook op meer verantwoordelijkheid te nemen voor de verspilling van hun producten bij de consument thuis, bijvoorbeeld met kleinere portiegroottes en portieverpakkingen.


Onnodige verspilling

'Als we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen weg', stelt Adema in een reactie. Hij zegt na te denken over maatregelen die onder meer de landbouw verplichten veel beter in de gaten te houden waar de sector voedsel verspilt. Bedrijven boeken volgens hem 'nog te weinig progressie'. Daar moet volgens de landbouwminister 'echt een tandje bij'.

Een aantal 'veelbelovende initiatieven' laten zien dat bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan, meldt Adema. Hij noemt bijvoorbeeld dat 8 procent van het overtollige brood van supermarkten wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn meer plannen in de maak om voedingsresten zoals aardappelschillen, groente en fruit te verwerken tot veevoer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer