'Liever kijken naar nieuwe mestvergister dan stoppersregelingen'
Waar ik mijn vorige column begon over het koude weer, hebben we nu de eerste tropische dag te pakken. Wat kan er veel veranderen in vier weken. Overal staan de haspels volop te draaien.
Toen LTO van de week naar buiten kwam met het bericht dat het verschil van verdampen tussen overdag en 's nachts niet uitmaakt, was ik daar blij om. Dan kunnen ze het beregenen tussen bepaalde tijden in ieder geval hierop niet verbieden. Want sommige gewassen hebben echt water nodig. Aardappeltelers op de zwaardere gronden overwegen nu ook om het pootgoed te beregenen. Liever consumptieaardappelen dan helemaal geen knollen onder het pootgoed.
Maar ook de vers geplante knolselderijplantjes, broccoli en sommige maispercelen hebben hard water nodig, terwijl mais een echte warmteminnende plant is.
Als ik 's avonds met mijn vriend onze tuin water geef, hebben wij het over de opkoopregelingen voor de piekbelasters. Wij vinden het als jonge melkveehouders zo frustrerend dat de overheid zich maar blijft richten op alleen de stoppers. Dit is natuurlijk de makkelijkste groep. Eerst met veel geld zwaaien om te kijken wie er wil stoppen rondom een bepaalde stikstofnorm en bij een tekort aan aanmeldingen gaan verplichten om te stoppen. Er wordt niet gekeken naar de bedrijven die door willen gaan.
Wij vinden het als jonge melkveehouders zo frustrerend dat de overheid zich maar blijft richten op alleen de stoppers
Hoe kunnen wij nu veehouder zijn zonder over vijf of tien jaar ook ineens bij de piekbelasters te horen? Want met opties, maatregelen of ideeën komen ze niet. Alleen maar met normen en eisen die scherper bijgesteld kunnen worden.
De vriend van mijn zusje stond laatst met zijn broer en ouders in het Noordhollands Dagblad over hun nieuwe mestvergister. Een onwijs mooi stuk vond ik. Hoe zij dat hebben aangepakt en, naar mijn mening, een echte goede stap richting minder uitstoot en meer efficiëntie bij mineralen en mest.
Ik merk ook steeds meer langs de weg dat boeren het zat zijn en niets meer vertrouwen. Zo kwamen er veel reacties over de piekbelasterstool. Velen durven deze niet in te vullen omdat ze bang zijn dat ze de gegevens opslaan en ze alleen maar meer komen te weten over je bedrijf waardoor je jezelf in de vingers snijdt.
Mijn vriend en ik waren het eens dat alle regels zo vast gaan lopen en dit doorzet op de bedrijven. Want wat moet je nou doen als bedrijf als je niet wilt stoppen en over een aantal jaren niet tot de piekbelasters hoort? Ik kijk dan liever naar ideeën zoals de vriend van mijn zusje, want aan de overheid heb je niets.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Deutz-Fahr DX 4.51 trekker
1990, P.O.A.
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
-
Betongewicht frontgewicht 400, 600 800 1000 kg
Gebruikt, € 575
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %