Adema komt met wetswijzigingen voor het houden van dieren zonder ingrepen
Ingrepen aan dieren om ze in een bepaald stalsysteem te kunnen houden zijn per 1 juli 2024 niet meer toegestaan. Om te voorkomen dat dit tot juridisch onduidelijke situaties leidt, heeft landbouwminister Piet Adema een aantal wijzigingsvoorstellen opgesteld. Het is volgens de minister essentieel dat beide Kamers hiermee instemmen.
Een commissiedebat Dieren in de Veehouderij vindt op 15 juni plaats. Daar gaat het onder andere over de wijziging van artikel 2.1 van de Wet dieren. Daarin staat nu dat het verboden is ingrepen uit te voeren aan dieren als die nodig zijn om ze in een bepaald huisvestingssysteem te houden.
Deze wijziging is erin gekomen na een amendement van de Partij voor de Dieren, het amendement Vestering. Omdat onduidelijk was welke diersoorten onder de wijziging vallen en om welke huisvestingssystemen het gaat, werd deze wijziging als niet-uitvoerbaar en -handhaafbaar beoordeeld.
Goedkeuring wetswijziging nodig
Adema heeft daarom gezocht naar andere wetswijzigingen om de intentie van het amendement wel te kunnen uitvoeren. Omdat dit langer duurde dan gedacht, gaat de wijziging van artikel 2.1 nu in per 1 juli 2024. Dit is alleen nog tegen te houden als de Tweede en Eerste Kamer de voorstellen tot wetswijziging van de landbouwminister goedkeuren, meldt hij in een Kamerbrief over de voortgang van het Convenant dierwaardige veehouderij en de daarmee verband houdende wet- en regelgeving.
Om de intentie van het amendement uit te kunnen voeren, past Adema artikelen 2.2 en 2.8 van de Wet dieren aan. In artikel 2.2 komt te staan dat het verboden is om dieren permanent de mogelijkheid te onthouden tot 'het uitoefenen van soortspecifieke gedragsbehoeften'. Wat die behoeften zijn en wat daarvoor nodig is, wordt via een algemene maatregel van bestuur (AMVB) aangewezen.
Inperken fysieke ingrepen
In artikel 2.8 gaat het om het uitfaseren en maximaal inperken van de fysieke ingrepen die dienen om dieren aan te passen aan het houderijsysteem. Dat zijn bijvoorbeeld het verwijderen van de achterste teen van hanen, het couperen van biggenstaarten of het onthoornen van geiten of koeien. Ook artikel 2.8 wordt dan via AMVB's nader ingevuld.
Bij de invulling van de AMVB's voor artikel 2.2 en 2.8 zal Adema zoveel mogelijk rekening houden met de afspraken die hij in het Convenant dierwaardige dierhouderij maakt met de deelnemende partijen. Dit moet eind september zijn afgerond. De AMVB's doorlopen dan nog een traject van internetconsultatie en de Tweede en Eerste Kamer krijgen de gelegenheid kennis te nemen van de ontwerp-AMVB's.
Omdat de inwerkingtreding van het amendement-Vestingen van artikel 2.1 is uitgesteld tot 1 juli 2024, is er volgens Adema genoeg tijd om in te stemmen met gewijzigde artikelen 2.1 en 2.8 en de bijbehorende AMVB's. Doen de beide Kamers dat niet, dan gaat het amendement Vestering wel in, ondanks alle juridische onzekerheid die dit met zich meebrengt, waarschuwt Adema.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP + BOS HE8044-Fce-HD
2021, P.O.A.
-
Lemken Juwel 8
2011, P.O.A.
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %