Belgische fruittelers halen bakzeil in gesprek over eerlijke prijs

Het gesprek over een eerlijke prijs tussen Belgische fruittelers, handelsfederatie Comeos en enkele supermarktketens is op niets uitgelopen. De retail geeft aan slechts 1,28 procent marge te maken op de appels en peren. De handelsfederatie verwijst naar de slechte markt. In navolging op de teleurstellende uitkomsten denken fruittelers na over vervolgacties.

Belgische+fruittelers+halen+bakzeil+in+gesprek+over+eerlijke+prijs
© Twan Wiermans

Het overleg tussen fruittelers, Comeos en vijf supermarktketens werd afgedwongen na een protest van zo'n honderd fruitteeltondernemers vorige week. Die protestactie was georganiseerd om het grote verschil tussen de prijs in de winkel en de verkoopprijs van de fruittelers aan te wijzen. 'De consument betaalt in de supermarkt tussen de 2 en 3 euro per kilo, terwijl het fruit bij mij vertrekt voor 50 cent per kilo', stelt protestorganisator en fruitteler Xavier Laduron bij het Belgische Vilt.

In een reactie aan de fruittelers lieten de supermarktketens weten niets te kunnen doen aan dat verschil. Zij geven aan 'slechts' 1,28 procent marge te maken op de appels en peren. Zowel handelsfederatie Comeos als de retail wijst er daarbij op dat de consumptie van bijvoorbeeld appels in België de laatste jaren flink is afgenomen. Het gaat om een daling van ruim 10 kilo per hoofd van de bevolking in 2008 naar een consumptie van zo'n 7 kilo per hoofd van de bevolking in 2022.


Inzetten op marketing

Als oplossing stellen supermarktketens voor met zijn allen meer in te zetten op de marketing van fruit. 'Daarnaast pleiten ze ervoor dat we andere variëteiten telen', vertelt Laduron na het gesprek. 'Dat is niet realistisch. Er gaat minimaal vijf tot tien jaar overheen voordat een nieuw ras succesvol is. Tegen die tijd is het voor veel bedrijven te laat.' Laduron schetst dat hij op zijn eigen bedrijf nu tot 10.000 euro verlies per hectare draait.

Handelsfederatie Comeos stelt verder nog dat ook het wegvallen van de markten in Rusland en Oekraïne en de productie in Polen problematisch zijn voor de prijsvorming.

Dat de gesprekken op niets zijn uitgelopen, is Laduron een doorn in het oog. 'Ik denk dat het hoogtijd is om actie te voeren. Nu is het immers nog relatief rustig op de fruitbedrijven.' Bij Vilt meldt de organisator van de protestacties te overwegen het verzet de volgende keer te verleggen naar de supermarkten. 'Niet naar de winkels, maar naar de centrales.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer