Omzetten landbouw naar natuur Wieringerhoek van de baan
De ideeën om in de Wieringerhoek 800 hectare landbouw om te zetten naar natuur zijn voorlopig van de baan. Uit de ontwerpvoorkeursbeslissing blijkt dat Rijkswaterstaat een andere ecologische koers wil varen.
Voorzitter Wim Mostert van LTO Noord-afdeling Hollands Kroon is blij met de keuze die Rijkswaterstaat maakt voor het gebied tussen de Wieringermeer en het IJsselmeer. De plannen hangen al jaren boven het gebied, om een betere overgang te maken tussen zout en zoetwater, en zo een veerkrachtiger ecosysteem te creëren.
Rijkswaterstaat trekt zo'n 160 miljoen euro uit voor het totale project. Sinds de presentatie van de eerste plannen hebben diverse instanties aanvullende ideeën gelanceerd, waaronder het omzetten van landbouwgrond naar natuur.
'Juist dat heeft voor veel onrust gezorgd bij de agrariërs in het gebied,' stelt Mostert. 'De binnendijkse ecologische ambities leken ineens enorm te worden opgeschroefd, maar Rijkswaterstaat heeft de plannen gewogen en ze als ongeschikt beoordeeld. Gelukkig maar. We hebben ons samen met de gemeente hardgemaakt voor het behoud van het landbouwareaal.'
Risico op kwel
Een van de kritiekpunten binnendijks betreft het risico op kwel, wat negatieve effecten heeft op landbouwgewassen en op de drinkwaterwinning. Het zwaartepunt in de voorkeursplannen ligt daarom vooral buitendijks.
Om de overgangen van water naar land en van zoet naar zout iets meer fluïde te laten verlopen, kiest Rijkswaterstaat in het voorkeursontwerp voor de aanleg van ecotopen en zoetwaterbekkens, met name voor de kust van Andijk.
Over de zoetwaterovergang van Den Oever naar Den Helder had Mostert al contact met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waarbij hem is verzekerd dat dergelijke ingrepen geen verzilting mogen veroorzaken op agrarische percelen. 'Vervolgstudies moeten daar meer inzicht in geven.'
Zonne-atollen
Vlak voor de jaarwisseling hield de LTO Noord-afdeling nog een bijeenkomst met politici en initiatiefnemer Kor Buitendijk over de plannen van om zonne-atollen aan te leggen langs de oostkust van de Wieringermeer en Wieringen voor het opwekken van energie. Dat idee is destijds ook bij de plannen voor de Wieringerhoek ingebracht en inmiddels door Rijkswaterstaat als ongeschikt beoordeeld om in het totaalproject op te nemen.
Mostert: 'We hebben de agrariërs kunnen bijpraten over de actuele status en op een rij gezet welke vragen en zorgen er nog bij ons leven.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki SIAL 5
Gebruikt, € 4.750
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SO) #688719
Gebruikt, € 3.289
-
Iseki TU155F
Gebruikt, P.O.A.
-
Mercedes 814 bj. 1987 vrachtwagen
1987, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %