Rabobank verwacht afvlakking Europese zuivelprijzen
Zuivelanalisten van de Rabobank verwachten dat de Europese melkprijzen hun piek behalen in de maanden augustus en september. Vervolgens zal de melkprijs iets afvlakken, doordat de kosten voor zuivelverwerkers stijgen, terwijl de basiszuivelprijzen wat kalmeren. Elders worden grotere dalingen verwacht.
Dat stellen de zuivelanalisten bij de kwartaalupdate van de Rabobank. De gemiddelde melkprijs in de 27 EU-landen is sinds april met 8,9 procent gestegen tot 50,33 euro per 100 kilo melk in juli. Daarbij ligt de prijs op 38,19 euro in Portugal tot 61,98 euro in België.
Die prijsverhoging is niet alleen het gevolg van een hoge vraag, maar ook van een krap aanbod. De melkproductie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk lag in het tweede kwartaal van 2022 1,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dit komt niet alleen door de droogte in de lente en de zomer. Ook was er sprake van plaatselijke hittegolven.
De analisten verwachten voor het derde kwartaal een gelijke Europese melkproductie als in het derde kwartaal van 2021, terwijl het vierde kwartaal van dit jaar weleens een 0,5 procent hogere melkproductie kan laten zien. Dit is mede het gevolg van de lage productie in het vierde kwartaal van 2021.
Geen krapte
De internationale zuivelmarkt is in het derde kwartaal van koers veranderd. Van extreme krapte naar een bescheiden versoepeling, wat zichtbaar is geworden in de prijsnoteringen voor zuivelproducten in Oceanië. Deze omslag wordt grotendeels veroorzaakt door verwachte groei van de melkproductie in het vierde kwartaal en een zwakkere Chinese importbehoefte. Het land zelf schroeft de melkproductie verder op.
Ook is er sprake van een beperktere vraag naar zuivel in opkomende economieën. Terwijl het toerisme in regio's als Zuidoost-Azië weer langzaam toeneemt, zijn opkomende economieën extra kwetsbaar voor stijgende rentes, hoge voedselprijzen en zwakke valuta's.
De Rabobank-specialisten verwachten dat een daling van de internationale zuivelprijzen voor de Europese Unie (EU) milder uitpakken. De Europese prijzen worden nu grotendeels bepaald door de regionale dynamiek. De Europese prijzen voor basiszuivelproducten hebben een eigen dynamiek en liggen hoger dan in andere regio's. Hiermee komt de EU wat meer los te staan van de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 W
Nieuw, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Valmet 405 16 +8 hydr remventiel
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48482
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %