Brussel keurt eerste zeven NSP's goed

De Europese Commissie heeft de strategische GLB-plannen van de eerste zeven EU-landen definitief goedgekeurd: Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Polen, Portugal en Spanje. Brussel noemt deze goedkeuringen van de Nationale Strategische Plannen (NSP) van een paar grote agrarische EU-landen een belangrijke stap naar de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, vanaf komend jaar.

Brussel+keurt+eerste+zeven+NSP%27s+goed
© Peter Smit

Voor de periode 2023-2027 is 270 miljard euro beschikbaar voor landbouwbetalingen. De zeven goedgekeurde plannen zijn samen goed voor bijna de helft ervan (120 miljard euro), waarvan meer dan 34 miljard euro uitsluitend voor milieu- en klimaatdoelstellingen. Als onderdeel van het nieuwe landbouwbeleid mogen de EU-landen nu zelf een pakket subsidiabele maatregelen vaststellen, mits die maar bijdragen aan tien EU-criteria voor een duurzame landbouw. Wel moeten ze dat contractueel vastleggen in nationale plannen.

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei dat de Europese boeren een langetermijnperspectief nodig hebben, inclusief een duidelijk juridisch en financieel kader. Wojciechowski kon echter nog niet zeggen hoe vergevorderd de onderhandelingen zijn met de overige twintig EU-lidstaten.


Deadline

Van de zeven nu goedgekeurde plannen was van vijf ervan al in juni bekend dat Brussel ermee instemde. Op het laatste moment zijn daar alleen Italië en Ierland bij gekomen. Van alle andere landen is eigenlijk al vanaf mei/juni bekend dat ze de deadline van 1 augustus niet gingen halen en ook september of oktober niet.

Verscheidene Midden-Europese landen zijn veel te laat begonnen met het indienen van hun plannen, omdat ze eigenlijk helemaal niet wilden dat de Europese Commissie daar zeggenschap over krijgt. De onderhandelingen over de Duitse plannen zit vooral vast omdat de Duitse stoplichtcoalitie het nog niet eens is over de financiering van een ingrijpende modernisering van de landbouw- en veehouderij. Bovendien is er in Duitsland nog strijd om bevoegdheden op regionaal of landelijk niveau.

Meer dossiers

De goedkeuring van het Nederlandse NSP laat op zich wachten omdat er 'verwevenheid met andere dossiers is', zoals het eufemistisch wordt geformuleerd. Of het Brussel is of Den Haag dat dossiers aan elkaar koppelt, is nog niet duidelijk. Hoewel nergens formeel bevestigd, is wel duidelijk dat mest en stikstof voor Brussel het grote struikelblok zijn.

Het Nitraatcomité van de EU neemt op 15 september een besluit over het Nederlandse verzoek voor verlenging van de ruimere regels voor het uitrijden van mest. Naar verwachting neemt de Europese Commissie dezelfde woensdag, of een week later, het definitieve besluit. Dat zal dan nog moeten worden verwerkt in de NSP-afspraken die dan op 1 januari 2023 ingaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer