Droog en warm weer drukt oogstprognose Europese zomergewassen
Het uitzonderlijke droge en warme weer in grote delen van Europa zorgen voor fors lagere opbrengstverwachtingen voor zomergewassen in Europa. Dit blijkt uit het maandelijkse Mars-bulletin van het meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC).
In het Mars-bulletin van augustus staat dat de weersomstandigheden vooral drukken op de Europese oogstprognose van korrelmais (-8,6 procent), zonnebloemen (-5,5 procent) en sojabonen (-9,6 procent). Daarentegen waren de omstandigheden de afgelopen tijd juist wel gunstig voor de oogst van wintergewassen. De opbrengstverwachtingen van deze gewassen waren ten opzichte van het vorige Mars-bulletin zelfs naar boven bijgesteld.
Wat betreft het droge en warme weer behoren Spanje, Frankrijk, Midden- en Noord-Italië, Midden-Duitsland, Hongarije, Roemenië, Slovenië en Kroatië tot de zwaarst getroffen regio's in Europa. Daarbij vielen stressperiodes samen met de gevoelige bloeiperiode, wat resulteerde in een slechte gewasontwikkeling voor sommige gebieden.
Maatregelen watergebruik
Diverse landen hebben maatregelen opgelegd om het watergebruik voor beregening te beperken, meldt JRC. Zo waren de waterstanden in reservoirs in Noordwest-Italië en Zuid- en Midden-Spanje te laag om te voldoen aan de waterbehoefte van gewassen. In België, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, West-Polen, Oost-Slowakije en Bulgarije zorgt het neerslagtekort in combinatie met hitteperioden voor stress in de zomergewassen. Dit heeft een negatief effect op de opbrengstvooruitzichten.
In Frankrijk zijn de vooruitzichten voor zomergewassen negatief. Sinds begin juli heerst er in het hele land extreme droogte en is er in een groot deel niet meer dan 20 millimeter regen gevallen. Het opbrengstpotentieel van de zomergewassen is daarom door het JRC naar beneden bijgesteld, terwijl de wintergewassen tijdens de oogst nog profiteerden van de droge omstandigheden met goede kwaliteiten en opbrengsten.
Hittegolven Duitsland
De Duitsers hebben sinds 1 juli te maken gehad met drie korte maar hevige hittegolven in combinatie met droge omstandigheden. Overal is een neerslagtekort, het duidelijkst in Midden- en Oost-Duitsland. Desondanks is de opbrengst van wintergewassen bovengemiddeld. De droogte is vooral zorgelijk voor een goede oogst van korrelmais, aardappelen en suikerbieten.
Voor Polen zijn de omstandigheden voor zomergewassen nog redelijk goed, behalve in het droge westen. De graanopbrengsten zijn over het algemeen bovengemiddeld, met uitzondering van gerst op lichtere gronden. Suikerbieten en aardappelen staan er goed bij, maar nu is er wel regen nodig om de groei te ondersteunen. Wel heeft het JRC de opbrengstprognose voor wintergewassen iets naar boven bijgesteld.
Portugal en Spanje
In Portugal en Spanje is het droog en zeer warm weer. Zomergewassen staan voortdurend onder de stress, schrijft het JRC. Het meteorologisch instituut rekent dan ook op een fors lagere opbrengst van de zomergewassen. Deze komt duidelijk uit onder het vijfjarig gemiddelde. Vooral in Spanje zijn de waterstanden in reservoirs die worden gebruikt voor irrigatie uitzonderlijk laag.
Ook in Italië zijn de omstandigheden voor zomergewassen slecht. Droog en heet weer houdt vooral aan in Noord-Italië. Waterreservoirs blijven op historisch lage niveaus en in sommige regio's is er helemaal geen irrigatiewater beschikbaar. De opbrengstverwachtingen voor alle zomergewassen zijn slecht, vooral voor sojabonen en suikerbieten.
Regentekort Benelux
In België, Nederland en Luxemburg (Benelux) worden de zomergewassen negatief beïnvloed door het aanhoudende regentekort. Die is overigens het meest ernstig in het zuiden. Aardappelen en mais worden het hardst getroffen. Bij suikerbieten worden negatieve effecten op de accumulatie van biomassa deels gecompenseerd door hoge suikergehaltes. Groei is nog mogelijk als het weer gaat regenen.
In de meeste gebieden in de Benelux zijn er beperkingen opgelegd voor het onttrekken van water. Dat heeft logischerwijs invloed op het opbrengstpotentieel van zomergewassen, die door het JRC naar beneden is bijgesteld. De wintergewassen zijn grotendeels geoogst en die profiteerden juist van de droge omstandigheden tijdens de oogst. Volgens het JRC zijn de opbrengsten van graan bovengemiddeld en is de kwaliteit goed.
Downloads
JRC Mars Bulletin augustusBekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
GA4101GM
Gebruikt, € 1.950
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %