USDA draait wereldwijde tarwevoorraad toch iets terug
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA rekent met de nieuwste cijfers van de wereldwijde tarwebalans voor het seizoen 2022-2023 met lagere theoretische eindvoorraden dan in juli.

Dat blijkt uit het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van augustus. USDA verlaagt de theoretische eindvoorraad van 267,5 miljoen ton naar 267,3 miljoen ton. Volgens Amerikaanse analisten is dat nog steeds het laagste niveau in zes jaar.
USDA schroeft de wereldwijde productie op tot een record van 779,6 miljoen ton. Dit heeft te maken met een grotere oogst voor Rusland, Australië en China. De Russische productie steeg met 6,5 miljoen ton tot een record van 88 miljoen ton, wat onder meer te maken heeft met het toegenomen geoogste areaal van zowel winter- als zomertarwe.
Productie Australië verhoogd
De productie in Australië is met 3 miljoen ton verhoogd tot 33 miljoen ton. Dit komt door het steeds gunstiger weer, wat wijst op hogere opbrengstvooruitzichten. China's productie is met 3 miljoen ton verhoogd tot 138 miljoen ton.
De verhogingen worden gedeeltelijk gecompenseerd door verlagingen voor India en de Europese Unie (EU). De Indiase productie is met 3 miljoen ton verlaagd tot 103 miljoen ton. Belangrijke oorzaak is een kleiner geoogste oppervlakte. De productie in de EU is met 2 miljoen ton teruggebracht tot 132,1 miljoen ton. Dit heeft vooral te maken met mindere opbrengsten in Hongarije, Spanje en Roemenië.
Hoger verbruik Rusland en Australië
USDA verhoogt de verwachte wereldconsumptie in seizoen 2022-2023 met 4,4 miljoen ton tot 788,6 miljoen ton door een hoger verbruik van Rusland en Australië. De voorspelde wereldhandel in 2022-2023 plust met 3,2 miljoen ton tot 208,6 miljoen ton, veroorzaakt door de hogere export van Rusland, Australië, Oekraïne, Canada en de Verenigde Staten. Deze landen compenseren volgens USDA ruimschoots de lagere export uit de EU en Argentinië.
De export vanuit Rusland stevent af op een record met 42 miljoen ton door grotere exporteerbare voorraden en de verwachting dat de exportprijzen concurrerend zullen blijven.
De Matif in Parijs noteert deze week voor maaltarwe op levering in september circa 325 euro per ton. Dat is ruim 100 euro minder dan een paar maand geleden. Ook voor tarwe van oogst 2023 worden prijzen betaald onder de 300 euro per ton.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn FC883-FF vlindermaaier
2014, P.O.A.
-
New Holland T5.95 DualCommand
2012, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (MD) #692397
Gebruikt, P.O.A.
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag14° / 3°10 %