Hitte en droogte eisen hun tol van Europese gewassen
Vooral in Zuid- en Midden-Europa zorgen de warme en droge groeiomstandigheden voor lagere opbrengstverwachtingen bij de meeste landbouwgewassen.
Meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) constateert dat in Europa de hitte en droogte hun tol eisen. Van de meeste landbouwgewassen zijn in het maandelijkse Mars-bulletin de verwachte opbrengsten ten opzichte van juni naar beneden bijgesteld. Er zijn vooral zorgen over de groeiomstandigheden voor met name de zomergewassen in Zuid- en Midden-Europa. JRC rapporteert in opdracht van de Europese Commissie.
Voor vrijwel heel Europa geldt dat het dit groeiseizoen tot dusver warmer is dan de gemiddelde temperaturen die gemeten zijn in de periode van 1991 tot en met 2021. Ook is in de meeste Europese landen het aantal dagen met temperaturen van boven de 30 graden meer dan normaal. De gebieden met het grootste tekort aan neerslag betreffen vooral Spanje, Italië, Duitsland, Zuid-Engeland, Roemenië en Bulgarije.
Verslechterde situatie zomergewassen
JRC meldt voor Frankrijk tegenvallende opbrengsten van wintergranen en een verslechterende situatie voor zomergewassen. In Duitsland zijn de oogstomstandigheden gunstig vanwege het droge weer en zijn de verwachte opbrengsten ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde.
In zowel Spanje, Portugal als delen van Italië is sprake van veel gewasstress vanwege de hitte, droogte en het neerslagtekort. In Scandinavië zijn de groeiomstandigheden over het algemeen gunstig. Ook in de Balkanlanden en in veel Oost-Europese teeltgebieden is het droger dan gemiddeld. België en het zuiden van Nederland kunnen wel meer neerslag gebruiken om de gewassen goed aan de groei te houden.
Nederland hoger dan gemiddeld
Voor de grote akkerbouwgewassen geldt dat JRC op basis van de meteorologische gegevens voor tarwe en gerst uitgaat van gemiddelde opbrengsten die lager zijn dan vorig jaar en ook lager dan het vijfjarig gemiddelde. Nederland is met de Scandinavische landen een van de weinige teeltregio's met hogere verwachte opbrengsten dan gemiddeld voor zowel tarwe als gerst.
Voor aardappelen en suikerbieten rekent JRC met Europese opbrengsten die voorlopig iets hoger zijn dan het vijfjarig gemiddelde. Voor beide gewassen geldt dat het instituut de groeiomstandigheden in Nederland positief beoordeelt. Dat vertaalt zich in opbrengsten die hoger zijn dan gemiddeld en ook beter dan in de meeste omliggende landen. Dat geldt zeker voor aardappelen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
John Deere - 8370 RT AP
2019, € 209.500
-
Weidesleep 5 mtr.
Gebruikt, P.O.A.
-
Hekamp 9 TANDS
1994, € 700
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %