CDA-leider Hoekstra: stikstofdoelen halen in 2030 niet heilig
Het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd, is voor coalitiepartij CDA 'niet heilig'. 'Er is een herstart nodig van het proces. Daarbij zijn er geen dogma's, 2030 is voor ons niet heilig', zegt partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD.

Ook de beoordeling van natuurgebieden op basis van de kritische depositiewaarde (KDW) kan volgens Hoekstra op de helling. Daarmee lijkt het CDA te breken met de afspraken die hierover zijn vastgelegd in het regeerakkoord dat de christendemocraten sloten met VVD, D66 en ChristenUnie. Hoekstra wijst in de krant echter op het moeizame proces dat gaande is rond de stikstofdoelen.
'We zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat? Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee zijn we er niet. We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Daarbij staat één ding niet ter discussie: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig', stelt Hoekstra.
Meer tijd
De CDA'er pleit voor meer tijd om die reductie te halen, al benadrukt hij dat zijn partij de problemen niet wil doorschuiven naar volgende generaties. 'Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens, zitten veel partijen niet eens aan tafel, en zonder de uitvoerders heb je helemaal niets.'
Hoekstra ontkent tegen het AD te zwichten voor de druk van de boeren die de afgelopen weken op harde wijze actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet. 'Integendeel: zo zetten we een positieve stap naar voren. Het is voor ons essentieel om twee dingen te combineren: natuurherstel en een vitaal platteland met een eerlijke boterham voor onze boeren.'
Indicator
Hoekstra noemt de KDW als indicator voor de staat van de natuur 'een gemankeerd middel' en wil deze uit de wet hebben. „De snelle komst van een ecologische autoriteit essentieel. Zij kan met de mensen lokaal de natuur beoordelen. Daar moeten we als de wiedeweerga mee aan de slag. Dan kan je ook zo spoedig mogelijk die kritische depositiewaarde uit de wet halen', aldus Hoekstra.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland TNHT4.85
2016, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (LH) #692648
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (EL) #691990
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (SB) #692396
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %