'Een alternatief sectorplan is onontkoombaar'
De landbouw gaat nu toch in gesprek met het kabinet over de impasse in het stikstofbeleid. Vrijdag stond er een verkennend gesprek met het kabinet op de rol. Op het moment dat ik dit schrijf, is de uitkomst hiervan nog ongewis.
Vooraf weet je dat een ambtenaar denkt in problemen en een ondernemer in oplossingen. De agrarische sector zal dus uiteindelijk zelf met een alternatief plan moeten komen om het stikstofdossier vlot te trekken.
In een webinar zei voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland het jammer te vinden dat de overheid het plan 'Een duurzaam evenwicht' niet heeft omarmd. Dat plan is in mei 2021 opgesteld door LTO Nederland samen met Bouwend Nederland, MKB-Nederland, VNO-NCW en wat natuurclubs. De insteek was dat de landbouw ruimte zou leveren, zodat andere sectoren weer verder kunnen.
Aangeboden werd de stikstofemissie vanuit de landbouw met 40 procent te reduceren. Bestuurders wijzen dan op haalbaarheid door stalinnovaties. Maar dat is het halve verhaal. Op bedrijfsniveau komt de helft van de emissie uit de stal. De andere helft vindt plaats tijdens het bemesten. Bemesten gebeurt al emissiearm, dus voor 40 procent reductie op bedrijfsniveau moet 80 procent in de stal worden gereduceerd. Dat systeem bestaat nog niet.
Met goede maatregelen op de juiste plaats houdt de landbouw perspectief
Piekbelasters moeten in het voorstel hun bedrijf verplicht verplaatsen of beëindigen, wanneer innovatie niet afdoende is. Tot slot wordt aangeboden landbouwgrond natuurinclusief in te richten in overgangszones. Het plan 'Een duurzaam evenwicht' is dus gebaseerd op onhaalbare reductie, weggeven van landbouwgrond en de nekslag voor piekbelastende collega's.
De rechter heeft aangegeven dat de natuur in goede staat moet komen of blijven. Stikstof is in de uitspraak niet benoemd. Niet alleen stikstofdepositie, maar ook andere drukfactoren zoals waterkwaliteit, waterkwantiteit, bodemkwaliteit, mineralenhuishouding en beheer beïnvloeden de natuur.
Zelfs stikstofhoogleraar Jan Willem Erisman geeft aan dat, wanneer wordt gestuurd op deze factoren, het halen van de kritische depositiewaarde in de meeste gevallen niet nodig is voor een goede staat van de natuur.
Door de goede maatregelen op de juiste plaats te nemen, houdt de landbouw perspectief en kan Nederland weer van het slot. Dit zou de basis moeten zijn voor een alternatief sectorplan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 8501 MHO
2008, € 4.500
-
Stiga Estate 798 E
2022, P.O.A.
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %