'Wij laten ons niet zomaar van onze grond jagen'
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is hét instituut dat verkiezingsprogramma's en plannen van de overheid doorrekent en van commentaar voorziet. Hun boodschap lijkt niet erg gehoord te worden.
Eerder dit jaar waarschuwde het PBL de overheid al dat het krampachtig vasthouden aan de kritische depositiewaardes (kdw) verregaande consequenties zal hebben voor de veehouderij en de open teelten. Dus voor het gehele landschap. Er werd zelfs aan toegevoegd dat de eenzijdige focus op de kdw onnodig is. Het gaat immers om een goede staat van de natuur en die is van veel meer factoren afhankelijk. Dit werd nog eens benadrukt door te adviseren stikstof niet langer centraal te stellen in het natuurbeleid.
Deze boodschap lijkt niet erg gehoord te worden. Afgelopen week mocht het PBL weer opdraven voor een Tweede Kamer-briefing. De ministeries van Financiën en van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid hadden eerder dit jaar de opdracht uitgezet twee beleidspakketten door te rekenen. Deze quickscan richtte zich op een gebiedsgerichte opkoop van bedrijven voor een bedrag van 30 miljard euro of een generieke heffing op de uitstoot van ammoniak. De eerste optie levert een krimp van de veestapel op van 30 procent. Optie twee levert ook een krimp van de veestapel op van 30 procent. Dat is makkelijk kiezen.
Het is ongehoord dat er zo'n sturende opdracht wordt uitgezet. Gelukkig leverde het PBL er een realistische visie op de twee beleidspakketten bij. Een on-Nederlands grote ambitie van de betreffende ministeries en met 30 procent krimp binnen tien jaar een ongekend hoog uitvoeringstempo. De technieken hiervoor zijn nog niet eens ontwikkeld. Ook wordt ervan uitgegaan dat boeren zich vrijwillig uit laten kopen. Wanneer onteigening in beeld komt, is het de vraag of een rechter hierin mee gaat en zal het proces zeker meer tijd gaan kosten.
De eerste optie levert een krimp van de veestapel op van 30 procent. Optie twee levert ook een krimp op van 30 procent. Dat is makkelijk kiezen
Het PBL ziet de noodzaak om de natuur weer centraal te stellen in het natuurbeleid en vindt het voorgelegde beleid niet erg realistisch. Misschien zijn LTO-bestuurders met deze adviezen in de hand vrij druk aan het lobbyen, maar ik mis toch de vuist op tafel. Diplomatie lijkt tot kunst verheven. Daarom zal ik het maar eens klip en klaar schrijven, dan staat het toch eens in het LTO-ledenblad. Wij laten ons niet zomaar van onze grond jagen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
-
Kuhn GF10601
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga PARK 500
Nieuw, P.O.A.
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %