Peer minder populair in Europese Unie
Het areaal en de consumptie van peren in Europa nemen de laatste jaren af. De oppervlakte in de Europese Unie (EU) zakte tussen 2016 en 2020 gemiddeld 1,5 procent.
In de Benelux nam het areaal wel toe. Ook de consumptie van de fruitsoort in de EU daalt. Dat zou onder meer te maken hebben met de inflatie en daardoor stijgende kosten voor huishoudens, bijvoorbeeld voor energie. Dat constateert het Duitse agrarische marktbureau AMI.
Marktanalist Helwig Schwartau gaf onlangs een toelichting op de perentrends tijdens het internationale congres Interpera in Rotterdam. 'Het coronavirus en de oorlog in Oekraïne beïnvloeden de consumptie en de wereldwijde goederenstroom. Sinds de start van de oorlog in februari worden er minder peren gegeten en kan er minder worden geëxporteerd.'
Meer import overzeese landen
Schwartau meldt verder dat ondanks de hogere vrachtkosten de import vanuit overzeese landen groter is. 'De export naar Oost-Europa is beperkt door de politiek en de oorlog in Oekraïne. Daar komt bij dat Wit-Rusland tijdelijk was gestopt met het importeren van peren uit de Europese Unie vanwege een boycot. Dat land heeft sinds half mei de invoer weer opgepakt.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne worden minder peren gegeten
Specialist Food & Agri Cindy van Rijswick van Rabobank stelt dat de aanhoudend hoge vrachttarieven en de lage betrouwbaarheid van de scheepvaart de wereldwijde fruithandel belemmeren. 'Vooral de transportkosten van koelcontainers blijven stijgen. Het percentage tijdige aankomsten van containerschepen is sinds februari nog maar 35 procent. Normaal ligt dat percentage tussen 70 en 80 procent.'
Tegenstrijdig gedrag kopers
Wat betreft de consumptie ziet ze tegenstrijdig gedrag bij kopers. 'Consumenten hebben minder geld te besteden, weinig vertrouwen en kopen minder. Ondanks dat hebben ze nog relatief veel spaargeld en is het werkloosheidspercentage laag.'
De Rabobank-specialist ziet ook bij een deel van de consumenten een opgehoopte vraag voor bijvoorbeeld vakantie. Voor na de zomer verwacht Van Rijswick weer een genormaliseerd consumptiepatroon. Dat vanwege minder opgehoopte vraag en door de inflatie.
Fluctuatie areaal
Schwartau laat met gegevens van statistiekbureau Eurostat de fluctuatie in het EU-perenareaal tussen 2016 en 2020 zien. Die nam in vier jaar 1,5 procent af. Het areaal klom in België (+2,3 procent), Nederland (+1,7 procent) en Frankrijk (+1,2 procent). De oppervlakte in het Verenigd Koninkrijk bleef gelijk. Opvallend is de areaalinkrimping in Italië met 5,4 procent. Ook in Spanje daalde het areaal: -2,8 procent.
Uit cijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat het aantal hectares clubrassen in Nederland toeneemt. Het areaal betrof in 2018 514 hectare, in 2021 groeide op 669 hectare clubrassen. Migo levert met 257 hectare het grootste aandeel.
Niettemin blijft het marktaandeel van Conference in de EU het grootst. Het aandeel van dat ras bedroeg in Nederland vorig jaar 71 procent, in België 74 procent, in het Verenigd Koninkrijk 64 procent en in Duitsland 38 procent.
Vanuit het langetermijnperspectief oordeelt Van Rijswick dat de perenmarkt wereldwijd stagneert.
Stilstaande markt
De productie is volgens haar nu afgestemd op een stilstaande markt. Daarnaast denkt ze dat er meer wordt geproduceerd voor de lokale markt. 'Verder voeren wereldwijde grote importmarkten minder in. Dat geldt ook voor de Europese import.' Turkije wint daarbij verder marktaandeel, terwijl Argentinië en Zuid-Afrika worden geraakt door de oorlog in Oekraïne.
Indonesië is een van de weinig opkomende perenmarkten, blijkt uit de cijfers van Rabobank. De totale import in dat land is in 2021 ten opzichte van 2016 meer dan verdubbeld. De pereninvoer in Noord-Amerika en Brazilië daalt. Argentijnse peren hebben hun importpositie goed weten te behouden in Brazilië, de Verenigde Staten en Canada.
Rabobank: lage en volatiele winstgevendheid in peren
Uit onderzoek van Rabobank blijkt op basis van klantgegevens dat de winstgevendheid in de Nederlandse perenteelt laag en volatiel is. Risico's en rendementen zijn niet goed in balans. Het combineren van landbouw met gerelateerde of niet-gerelateerde nevenactiviteiten is een bewezen succesvolle strategie, maar kan wel de vooruitgang belemmeren. De winstgevendheid is het laagst in de regio's met een beperkte toegang tot irrigatiewater en een grotere kans op extreem weer. Hoge kosten, beschikbaarheid van arbeid en de druk op gewasbescherming zijn volgens de klanten de grootste uitdagingen.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC
2014, € 8.850
-
Pottinger Silo Profi L2 Profimatic
1999, € 14.500
-
John Deere Tractor 6R 230 (WD) #28716
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T162e Versu
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %