Vierde generatie in fruitteelt biedt nieuwe inzichten
Fruit telen gaat verder dan de eigen boomgaard, vinden Kees, Marjori en Erik Snoeck uit Schellinkhout. Sinds twee jaar zit Erik Snoeck in de maatschap. Alle drie houden ze van sociale contacten buiten het eigen erf. Elk op hun eigen manier.
Sinds haar zoon Erik Snoeck in het bedrijf is gekomen, is actief gezocht naar andere afzetmogelijkheden, wat resulteerde in een samenwerking met Fruitmasters. Daarnaast zoekt haar man Kees Snoeck al langer naar kansen om meer fruit in de regio af te zetten. 'Dat is minder anoniem en duurzamer. Het is ons niet puur om de meerprijs te doen. Het helpt om voeling te houden met de markt', legt hij uit.
Elektrotechniek
Erik Snoeck werkt drie dagen in de week als zzp'er in de elektrotechniek. 'Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om een opleiding te volgen buiten de fruitsector, zodat ik op een ander beroep kan terugvallen als het in het fruit niet zou lukken. De teelt heb ik hier op het bedrijf zelf geleerd. Ik was al jong veel in de boomgaard te vinden. Daarnaast wil ik nog wat cursussen volgen', zegt hij.
Zijn technische ervaring is handig op de kwekerij, vindt Marjori Snoeck. 'Als iets stukgaat, hoeven we zelden een monteur te bellen. Kees is opgeleid als timmerman en is ook handig.' Die lacht: 'Voor een fruitbedrijf beschikken we over een buitengewoon geoutilleerde werkplaats met al dat gereedschap van Erik.'
Meer fruit afzetten hier in de regio is minder anoniem en duurzamer
Gunstige ligging
Daarmee is de vierde generatie Snoeck in de fruitteelt actief. Overgrootvader Remmert Snoeck, telg uit een boomkwekersgeslacht, begon in 1908 in Schellinkhout met fruit. Ook al aan de Dorpsweg, maar dan enkele huizen verderop. 'In die tijd waren er hier veel fruitbedrijven', weet Kees Snoeck. 'Dat kwam door de gunstige ligging hier dicht bij het Markermeer, wat zorgt voor een iets milder klimaat.'
Na de oorlog verhuisde de kwekerij naar de huidige locatie, waar gaandeweg 10 hectare fruitbomen worden geplant. Het bedrijf meet nu 16 hectare, waarbij enkele stukken braak liggen voor nieuwe aanplant. 'Echt uitbreiden kunnen we hier niet', stelt de ondernemer. 'De grond is hier te duur, als er trouwens al eens iets beschikbaar komt.'
Optimalisering
Daarom zet de fruitteler in op verdere optimalisering van het bedrijf. Erik Snoeck zou graag nog iets meer peren willen aanplanten. 'Daarmee zouden we ons nog verder specialiseren en kunnen we onze machines nog efficiënter benutten.' Zijn vader is meer een voorstander van risicospreiding. 'Dat zorgt er ook voor dat we de pieken in onze arbeid iets gelijkmatiger kunnen verdelen.'
De appels helemaal afstoten is ook wat Marjori Snoeck betreft niet aan de orde. 'Daar komen de klanten hier in de eerste plaats voor. Om dan ergens anders appels aan te kopen, daar voel ik niet voor. De charme is toch dat de mensen bij de kraam het fruit kopen dat ter plekke is geteeld.'
Juist die kleine verschillen van inzicht houden de bedrijfsvoering scherp, stelt Kees Snoeck. 'Erik heeft als jonge gast soms toch een iets andere kijk op de zaak. Dat is alleen maar goed. Niet dat we dan alles klakkeloos van hem aannemen, maar frisse ideeën kunnen ons wel aan het denken zetten. En andersom: lang niet alle dingen van vroeger zijn tegenwoordig achterhaald.'
Trots
Wat goed werkt bij Snoeck, is het nauwe contact met de plukkers in de oogsttijd, die bijna allemaal uit de omgeving komen. Sommigen al meer dan 25 jaar. 'Ik ben daar best trots op', zegt Marjo Snoeck. 'We proberen het zo plezierig mogelijk voor hen te maken. Dat zit 'm in kleine dingen, zoals een ijsje bij warm weer of een kom soep als het koud is.'
Erik Snoeck: 'We werken met plukkarren in plaats van treintjes. Dat vinden de plukkers plezieriger, omdat ze minder lawaai en stank geven. Het vergt iets meer logistieke organisatie, maar ik doe dat al vanaf mijn veertiende, dus die handigheid hebben we wel.'
Hectisch
Daarbij is een duidelijke rol voor Erik Snoeck weggelegd, voor wie de oogsttijd de mooiste periode van het jaar is. 'Ik heb bij mijn opdrachtgevers vanaf het begin aangegeven dat ik er dan zeker een maand tussenuit ben. Met de pluk ronden we een jaar hard werken af. Het is soms best hectisch, maar gelukkig ben ik redelijk stressbestendig. Door kalm te blijven en goed voor te sorteren op wat er moet gebeuren zorgen we dat de plukkers zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.'
Marjori Snoeck besluit: 'En een etentje aan het eind van de pluk. Dat schept een band en is nog gezellig ook.'
Bedrijfsgegevens
Kees (62), Marjori (56) en Erik Snoeck (23) hebben een fruitteeltbedrijf in het Noord-Hollandse Schellinkhout. Het bedrijf meet 16 hectare, waarvan 11 hectare peren, 3 hectare appels, 0,5 hectare kersen en pruimen en 1,5 hectare braak. Het fruit van Fruitbedrijf Snoeck gaat onder meer naar afzetcoöperatie Fruitmasters. Ook verkoopt het bedrijf fruit in een kraam aan de weg. De familie werkt in de oogsttijd met plukkers die bijna allemaal uit de nabije omgeving komen.Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #30354
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6200 (WD) #59211
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %