Vlees in winkel vaker duurder dan vleesvervanger
De vleesprijs in supermarkten is het afgelopen jaar harder gestegen dan die van vleesvervangers. Waar in februari vlees meestal goedkoper was dan vleesvervangers, is de situatie nu omgekeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Questionmark in opdracht van ProVeg. Dat is een stichting die zich ten doel stelt de overgang naar een plantaardig voedselsysteem te versnellen.
De onderzoekers vergeleken in drie categorieën (burgers, gehakt en kipstukjes) bij de zes grootste supermarkten (AH, Jumbo, Dirk, Aldi, Lidl, Plus) steeds de goedkoopste dierlijke vleesproducten met de goedkoopste bijbehorende vleesvervangers. Hierbij werden producten met een vergelijkbare portiegrootte naast elkaar gezet op basis van de prijs per kilo. Zo werden in totaal 36 verschillende producten vergeleken.
Waren vegetarische burgers, gehakt en kipstukjes in februari in 44 procent van de gevallen goedkoper dan of ongeveer even duur als vlees; nu is dat in 66 procent van de gevallen zo. Plantaardige burgers waren in februari nog gemiddeld 56 cent per kilo duurder dan dierlijke, nu zijn ze 78 cent per kilo goedkoper.
BREAK: Door de inflatie van afgelopen maanden zijn #vleesvervangers opeens het goedkopere alternatief geworden. Vlees werd gemiddeld 21% duurder, de vervangers slecht 2%.
— ProVeg Nederland (@ProVegNL) July 22, 2022
Lees er alles over: https://t.co/xxTThqJ2Wi pic.twitter.com/OEyxj95OQq
Plantaardige 'kipstukjes' waren gemiddeld 1,16 euro per kilo duurder, nu zijn ze 37 cent per kilo goedkoper. Plantaardig 'gehakt' was gemiddeld 29 cent per kilo duurder, maar is nu 1,36 euro per kilo goedkoper, meldt Questionmark.
Verschillen tussen supermarkten groot
De verschillen tussen supermarkten en tussen producten onderling blijven volgens de onderzoekers groot. Dat vleesvervangers nu gemiddeld goedkoper zijn dan vlees, wil dus niet zeggen dat dit ook zo is bij elke vleesvervanger en in elke supermarkt. Wel is overal dezelfde trend te zien van een scherpe daling of zelfs omkering van de prijsverschillen.
De oorzaak van de prijsstijging moet volgens de onderzoekers worden gezocht in een sterkere stijging van de grondstofprijzen voor vlees dan voor vleesvervangers. De marges spelen mogelijk ook een rol, geven ze aan. ProVeg stelt dat de marges op vleesproducten zo'n 8 procent zijn.
Marges van 35 tot 50 procent
Op vleesvervangers zitten marges van 35 tot wel 50 procent en die hogere marges hebben wellicht als buffer gewerkt om de prijsklappen op te vangen, terwijl de supermarkten bij vlees geen andere keuze hadden dan de prijzen te verhogen. De prijsontwikkeling is in lijn met een ontwikkeling die Questionmark in april vaststelde.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Fendt Former 10065 zwadhark
2023, P.O.A.
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SB) #49806
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %