D66 wil meer druk kabinet op provincies

Het stikstofdebat in de Tweede Kamer duurt al vijf uur en is nog niet halverwege. Tjeerd de Groot (D66) is de zesde spreker en de eerste spreker van een coalitiepartij. Na hem volgen nog tien sprekers. Het debat staat gepland tot 23 uur.

D66+wil+meer+druk+kabinet+op+provincies
© DIRK HOL

De Groot roept op de druk op de provincies op te voeren en wil een 'plan B' van stikstofminister Christianne van der Wal voor het geval de provincies er niet in slagen de stikstofdoelen van het kabinet te vertalen in afdoende maatregelen. 'Het kan niet zo zijn dat we nog jaren doorgaan met discussies. '


Volg het debat via de livestream

Het kabinet heeft per gebied stikstofdoelen vastgesteld, maar laat veel ruimte aan provincies om te bedenken waarmee die gehaald kunnen worden. De Groot stelt evenwel vast dat het 'rommelt' in de provinciebesturen. Hij hoopt en vertrouwt erop dat zij desondanks 'de moed hebben om aan de slag te gaan', maar wil wel een stok achter de deur. De maatregelen die de provincies verzinnen moeten wel 'optellen tot verbetering van de natuur'.


Vertrouwen

Coalitiegenoot Pieter Grinwis (ChristenUnie) doet de oproep van De Groot af als 'onnodig polariserende prietpraat'. Provincies zijn volgens hem al jaren bezig met oplossingen voor het stikstofprobleem. Het voortdurende wantrouwen is volgens hem 'olie op het vuur'. Ook Derk Boswijk van het CDA roept op meer vertrouwen te hebben in de regionale besturen.


De Groot haalt op zijn beurt uitspraken aan van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, die eerder deze week in een interview waarschuwde voor een burgeroorlog, zij het 'op een beschaafde manier', als de stikstofplannen worden doorgezet. 'Dát is pas olie op het vuur.' De D66'er wijst er verder op dat drie jaar geleden meerdere provincies onder druk van boerenprotesten stikstofplannen van tafel haalden.


Banken meebetalen

De SP wil dat de financiële sector meebetaalt aan een oplossing voor de stikstofcrisis. In de plannen van het kabinet dreigen de miljarden die daarvoor zijn vrijgemaakt bij banken terecht te komen in plaats van op het platteland, waarschuwt Kamerlid Sandra Beckerman. Verder wil de SP dat ook de stikstofuitstoot van de industrie gelijk met die van de landbouw wordt aangepakt.

Banken hebben de huidige crisis mede veroorzaakt door schaalvergroting in de landbouwsector te financieren, stelt Beckerman. Veel boeren zitten daardoor nu 'klem bij de Rabobank', aldus de socialiste. Als zij zich laten uitkopen, zijn zij een groot deel van het geld dat zij krijgen kwijt aan aflossing van hun schulden.

Bovendien komt het de verdere leefbaarheid van het platteland ten goede als het geld vanuit het stikstoffonds daar terechtkomt, denkt Beckerman. Volgens haar verschraalt die leefbaarheid daar al jaren, doordat er te weinig geld is om voorzieningen zoals winkels of het openbaar vervoer overeind te houden.


Verschillende snelheden

De SGP noemde de stikstofplannen van het kabinet zijn onhaalbaar, onuitvoerbaar en onrechtvaardig. Kamerlid Roelof Bisschop hekelt met name de haast waarmee het kabinet de stikstofuitstoot wil terugdringen. In 2030 moet die zijn gehalveerd. Bisschop pleit ervoor zeker vijf jaar langer de tijd te nemen. De partij mist concrete stikstofdoelen voor andere sectoren, zoals de industrie en de luchtvaart. 'Waarom twee verschillende snelheden', wil Bisschop weten van stikstofminister Christianne van der Wal.

Een gehaaste aanpak 'leidt tot onteigeningsdrama's, onvermijdelijk', waarschuwt Bisschop tijdens het stikstofdebat in de Kamer. Het zorgt voor 'uitzichtloosheid en onzekerheid' bij boeren. Met de sociaal-economische gevolgen wordt volgens de SGP'er geen rekening gehouden. Ook vindt hij dat te weinig is nagedacht over uitvoerbaarheid. 'Dat is een goede wetgever onwaardig.'


Stikstofprobleem

Het pleidooi voor uitstel komt Bisschop op kritiek te staan van Forum voor Democratie en de Groep-Van Haga. Zij bestrijden dat er een stikstofprobleem is en leggen de schuld bij te strenge (Europese) regels. Ingrijpen is niet nodig, ook niet over vijf jaar, vinden zij. Eerder in het debat kreeg Caroline van der Plas (BBB) kritiek over haar uitlatingen over de wetenschap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer