Overheid steekt 750 miljoen euro in stoppersregeling veehouderij
De overheid wil 750 miljoen euro vrijmaken voor de beëindigingsregeling van veehouderijlocaties. Dat bedrag voor stoppersregelingen legt ze voor in een internetconsultatie voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) en de tweede tranche van de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging (MGA-2).
Met de LBV kunnen melkvee-, varkens- en pluimveehouders hun bedrijf of een locatie ervan vrijwillig en met subsidie beëindigen. De te verlenen subsidie bestaat uit een marktconforme vergoeding van 100 procent voor de door te halen productierechten en een vergoeding van 100 procent voor het waardeverlies van de productiecapaciteit.
In het kader van deze regeling wordt 270 miljoen euro vrijgemaakt voor de melkveehouderij, 115 miljoen euro voor de kippen- en kalkoenenhouderij en nog eens 115 miljoen euro voor de varkenshouderij. Voor deze regeling is sprake van één landelijke drempelwaarde voor deelname die zodanig wordt vastgesteld dat een grote groep bedrijven kan deelnemen.
Voor het vrijwillig beëindigen van veehouderij-activiteiten nabij stikstofgevoelige natuur worden 2 stoppersregelingen ingericht. Reageren op de concept-regelingen kan tot 13 juni via https://t.co/2H7HwSM064 & https://t.co/MLfDMVyEFe. Meer lezen?
— Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (@minlnv) May 10, 2022
Piekbelasters
Naast een generieke regeling is maatwerk nodig, dat moet gericht zijn op bedrijfslocaties die voor een specifiek Natura 2000-gebied de grootste depositiebelasting opleveren. De tweede tranche van de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen (MGA-2) geeft provincies de mogelijkheid om deze piekbelasters gericht aan te kopen of te laten beëindigen. Hiervoor wordt nog eens 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze regelingen worden nu middels een internetconsultatie voorgelegd. Hierop is tot en met 13 juni 2022 digitaal in te spreken.
LTO Nederland bestudeert de regelingen en levert inbreng op de consultatie: Wie kunnen er meedoen, is het aantrekkelijk voor ondernemers, welk perspectief krijgen de blijvers en wat zijn de hobbels? Volgens LTO is vrijwillige opkoop, mits goed uitgevoerd, slechts één element van de stikstofreductie. Innovatie verdient méér aandacht, meldt LTO Nederland op Twitter.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Former 10065 zwadhark
2023, P.O.A.
-
Trioliet TRIOMIX S1 1200
Nieuw, P.O.A.
-
New Holland Tractor, compact Boomer 35 (LH) #276259
Gebruikt, P.O.A.
-
Betongewicht frontgewicht 400, 600 800 1000 kg
Gebruikt, € 575
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %