Sensus: beoordeel nu veldopkomst en plantaantal cichorei
Het is voor cichoreitelers belangrijk om nu het plantaantal van cichorei te bepalen. Dat laat cichoreiverwerker Sensus weten. Voor een maximale inulineopbrengst zijn minimaal 120.000 planten nodig. Dat blijkt uit plantdichtheidsproeven die de afgelopen drie jaar door kennisinstituut IRS zijn uitgevoerd.
Volgens Sensus waren de omstandigheden voor een goede veldopkomst van cichorei de laatste weken niet overal optimaal, net als bij uien en suikerbieten. De opkomst op percelen die voor de regen van begin april zijn gezaaid, is gemiddeld wel goed. Korstvorming bemoeilijkte op sommige klei- en zavelgronden een hoge veldopkomst.
Op plekken waar na de regen is gezaaid, is de opkomst erg afhankelijk van de zwaarte van de grond. Waar het zaad in het vocht kon worden gezaaid, zoals op zand- of lichte zavelgronden, is de opkomst meestal voldoende, meldt de cichoreiverwerker. Vooral op zwaardere zavel- of kleigrond liggen vaak nog veel zaden droog in de grond.
Telstroken uitzetten
Omdat op bepaalde cichoreipercelen het aantal van 120.000 planten per hectare nog niet is gehaald, is het voor telers nu belangrijk om te bepalen of er nog voldoende planten bij kunnen komen. Het plantaantal is volgens Sensus eenvoudig te bepalen door diagonaal over het perceel een aantal telstroken van 10 meter lengte uit te zetten. Het aantal getelde planten vermenigvuldigd met tweeduizend geeft vervolgens het plantaantal per hectare.
De ervaring van de laatste jaren leert dat droogliggende geprimede en ongeprimede cichoreizaden weken na zaai nog in prima staat zijn om te kiemen. Na een periode met neerslag kunnen de zaden alsnog kiemen. Overigens stelt Sensus dat als het plantaantal op dit moment nog niet wordt gehaald, vanwege de droogliggende zaden, overzaaien niet aan de orde is.
Ondergrens
Volgens de verwerker zijn circa 80.000 planten per hectare een kritische ondergrens, waarbij nog een acceptabele opbrengst kan worden gehaald en overzaaien niet lonend is. Wel moeten de cichoreizaden dan min of meer egaal verdeeld staan over het perceel.
Veel net gezaaide percelen smachten naar water in deze droge periode . De cichorei die al boven staat heeft op dit moment minder last van de droogte. Onder andere dit vroeg gezaaide perceel in Zeeland staat er prachtig bij!#cichorei #opkomst #akker pic.twitter.com/ckZPo05nXG
— Sensus Agro (@SensusAgro) May 4, 2022
In het geval de veldopkomst dusdanig laag is dat de teler besluit om over te zaaien, adviseert Sensus dat zo snel mogelijk te doen, ongeacht de momenteel droge omstandigheden. Wanneer de hardheid van de grond het toelaat, is direct doorzaaien in de bestaande zaaisporen een optie.
Ondiep zaaien
Sensus schrijft dat als het zaad ondiep in de droge grond wordt weggelegd, het makkelijker kan kiemen bij regen of beregening. 'Wacht niet tot het laatste moment voordat er regen wordt voorspeld om over te zaaien. Kort voor regen zaaien, zorgt vaak voor een hardnekkigere korst wanneer de grond weer opdroogt.' Akkerbouwers kunnen bij overzaai eventueel gebruikmaken van de Sensus Overzaai Support-regeling. Die mogelijkheid kunnen ze checken bij hun cichorei-agent.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 360M 540rpm
2015, P.O.A.
-
Case IH VESTRUM 110 CVX
2021, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %