Nederland koopt voor 1,8 miljard euro Oekraïense landbouwproducten
Nederland voerde vorig jaar uit Oekraïne voor ruim 2 miljard euro aan goederen in. Het aandeel landbouw bedraagt daarin 88 procent en dat is goed voor een waarde van 1,8 miljard euro. De belangrijkste importproducten zijn ruwe zonnebloemolie en mais.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt op basis van de meest recente importcijfers dat Oekraïne in 2021 voor Nederland de grootste leverancier was van ruwe zonnebloemolie en maïs. Van de ingevoerde zonnebloemolie was 84 procent afkomstig uit dat land. Voor maïs was dat aandeel 42 procent. De invoerwaarde van beide producten was in 2021 ongeveer even groot en bij elkaar opgeteld 52,5 procent van de totale invoer uit Oekraïne.
Kool- en raapzaad zijn goed voor 17 procent van de invoerwaarde. De categorie overige landbouw betreft een aandeel van 19 procent, hieronder vallen onder andere kippenvlees en sojabonen. Met een invoerwaarde van 1,8 miljard euro was Oekraïne in 2021 het tiende herkomstland van landbouwproducten voor Nederland. De meeste landbouwproducten haalt Nederland uit Duitsland, België, Frankrijk en Brazilië. Rusland is de 44ste leverancier van landbouwgoederen, blijkt uit de CBS-cijfers.
538 miljoen euro aan zonnebloemolie
Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro aan ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan voor 538 miljoen euro en dus 84 procent uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van dit product in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt. Spanje en Italië zijn de tweede en derde importeurs in de EU.
Het grootste deel van de ruwe zonnebloemolie die Nederland invoert uit Oekraïne komt uiteindelijk weer in het buitenland terecht. Dat gebeurt direct als wederuitvoer of indirect als export na verdere verwerking in Nederland. Slechts 15 procent blijft achter in Nederland.
Zonnebloemolie wordt gebruikt om mee te bakken en te braden, maar zit ook in koekjes, mayonaise, babyvoeding en vleesvervangers. Het is volgens het CBS te vervangen door raapzaadolie, sojaolie of palmolie. Vaak zijn deze alternatieven echter minder goed te gebruiken en ook duurdere oplossingen.
Grootste maisimporteur
Voor 1,29 miljard euro importeerde Nederland in 2021 maïs, schrijft het CBS. Daarvan kwam 536 miljoen euro uit Oekraïne en dat aandeel bedraagt dus 42 procent. Nederland is daarmee binnen de EU de grootste maïsimporteur uit Oekraïne. Spanje is van alle lidstaten de grootste maisimporteur met een invoerwaarde van 1,86 miljard euro, maar haalt meer mais uit andere landen.
Ongeveer 8 procent van de ingevoerde mais uit Oekraïne wordt meteen doorgevoerd naar het buitenland. Ongeveer twee derde komt na verwerking in Nederland in het buitenland terecht, een kleiner deel blijft in Nederland. Maïs wordt in Nederland vooral gebruikt als grondstof voor de veevoerindustrie.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TM 3185 compacttractor
Gebruikt, P.O.A.
-
Jonsered FR 2213 MA
2020, P.O.A.
-
TS125A Plus
Gebruikt, € 32.500
-
Veenhuis Combi 2000
2001, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %