Zwanenberg sluit Struik-fabriek Voorthuizen
Zwanenberg Food Group is van plan om de productie van knakworst en soepen in de fabriek in Gelderse Voorthuizen vanaf 2023 te beëindigen. De voormalige Struik-fabriek wordt hiermee gesloten. De productielijnen van deze productgroepen in Oss worden uitgebreid.

Het streven is zoveel mogelijk medewerkers voor Zwanenberg te behouden. Dat laat het bedrijf in een persverklaring weten. Twee jaar terug nam Zwanenberg Struik over. Sinds die tijd heeft het bedrijf vier productielocaties voor conserven. Voor een groot deel vinden op deze locaties dezelfde activiteiten plaats.
De Barneveldse Krant meldt dat de productie van knakworsten in blik begin volgend jaar en de productie van soepen vanaf maart 2023 wordt beëindigd in Voorthuizen. Met de overige activiteiten in Voorthuizen, zoals bouillon in glas, wordt helemaal gestopt.
Zelfde volume, minder locaties
Volgens algemeen directeur Maarten Elsinga is het de bedoeling dat straks dezelfde volumes worden geproduceerd, maar met een locatie minder. 'Na de overname van Struik op 13 maart 2020 werden wij onmiddellijk geconfronteerd met alle gevolgen van de covid-problematiek. De eerste prioriteit was toen om onze afnemers zo goed mogelijk van producten te voorzien. Ook hebben wij diverse operationele verbeteringen doorgevoerd.'
'Op dit moment worden we echter geconfronteerd met enorme kostenstijgingen in de gehele keten: grondstoffen, energie, logistiek, verpakkingen et cetera', vervolgt Elsinga. 'Wij verwachten dat wij deze kostenstijgingen niet geheel en met vertraging kunnen doorberekenen aan onze afnemers. Hierdoor hebben wij geen andere keus dan onmiddellijk forse kostenbesparende maatregelen door te voeren.'
Vooral vleesconserven
Zwanenberg Food Group is een voedingsmiddelenconcern met 1.800 medewerkers en een omzet van ongeveer 600 miljoen euro. Zwanenberg produceert vleesconserven, snacks, soepen, sauzen, gemaksmaaltijden, vegetarische en veganistische producten.
De onderneming exporteert vleesconserven, onder andere onder de merknaam Zwan, naar meer dan honderd landen. In de Benelux is de onderneming vooral bekend van de merken Kips (leverworst, paté, snacks, vega-producten), Huls (droge worst), Struik (knakworst, soepen, maaltijden) en Chicken Tonight (maaltijdsauzen).
Zwanenberg Food Group heeft productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Nederland heeft Zwanenberg naast de locatie in Voorthuizen vestigingen in Almelo, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd, Raalte, Oss en Vlagtwedde.
Financiële ingrepen
Volgens vakbond CNV Vakmensen ging het ten tijde van de fusie al niet erg goed met Struik. De financiële ingrepen hebben onvoldoende effect gehad. 'Kostenbesparingen, saneringen van verliesgevende volumes en verhogingen van de verkoopprijzen zetten te weinig zoden aan de dijk.' Daar kwamen de volgens Zwanenberg 'extreme prijsverhogingen van toeleveranciers' nog eens bij.
CNV Vakmensen betreurt de situatie en hoopt dat de werknemers bij een van de andere Zwanenberg-vestigingen terecht kunnen. 'De afstand zal wel een rol spelen, veel mensen werken hier al lang en komen uit de buurt. We gaan in ieder geval komende tijd hard aan de slag om een zo goed mogelijk sociaal plan af te spreken', zegt onderhandelaar Peter de Ridder van CNV.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Case IH LUXXUM 100
2017, P.O.A.
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Akkerbouw medewerker in Creil
AB Vakwerk Groep B.V. - Creil, Noordoostpolder
Weer
-
Donderdag7° / -1°50 %
-
Vrijdag8° / -1°30 %
-
Zaterdag9° / -2°10 %