Bestrijding IBR en BVD wordt verplicht voor rundveehouders
IBR-bestrijding wordt vanaf 1 januari 2023 verplicht voor rundveehouders. Per 2024 wil de kalversector volledig BVD-vrij zijn.
Melkveehouders zijn al vanaf 1 april 2018 verplicht om IBR en BVD te bestrijden bij hun veestapel. Binnenkort geldt dit ook voor de andere rundveesectoren.
'De kalveraanvoer in de kalverhouderij wordt vanaf 1 januari 2024 volledig BVD-vrij. Dat is besloten in onze Themagroep Diergezondheid & Dierenwelzijn, voorheen DKR', zegt Eline Vedder, die als bestuurslid van de LTO-vakgroep Melkveehouderij bij de themagroep betrokken is.
Laatste zetje
De reden voor dit besluit is enerzijds om de aanvoer van BVD-vrije en gezondere kalveren te bevorderen en anderzijds ter ondersteuning van het BVD-bestrijdingsprogramma in de totale rundveehouderij. Deze stap zal melkveehouders die nog niet BVD-vrij zijn, het laatste zetje geven om dat toch te worden.
Een BVD-vrije kalverhouderij kan alleen als kalverbedrijven uitsluitend nog dieren opzetten van melkvee- en vleesveebedrijven die BVD-vrij of BVD-onverdacht zijn. Kalverhouders mogen daarnaast geen kalveren meer importeren uit landen die niet BVD-vrij zijn. Dit zijn voornamelijk Oost-Europese landen zoals de Baltische staten, Tsjechië en Slowakije.
Oorbiopt
Deze maatregelen kunnen extra druk geven bij melkveehouders die nog niet BVD-vrij of BVD-onverdacht zijn. Zij kunnen hun kalveren nog wel afvoeren als ze via een oorbiopt laten onderzoeken of het desbetreffende kalf BVD-vrij is. Groot is die groep overigens niet. Ongeveer 3,5 procent van de melkveehouders heeft een BVD-onbekende status, terwijl dat in juli 2018 nog ruim 9 procent was.
Ook voor vleesveehouders die kalveren leveren aan de vleeskalverhouderij, hebben de aanscherpingen invloed. Zij moeten op tijd met hun dierenarts overleggen hoe ze BVD-vrij of BVD-onverdacht kunnen worden.
Vaccinatieplicht
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bereidt een algemene maatregel van bestuur voor over IBR-bestrijding. Deze wordt besproken met de diersectoren in de Themagroep Diergezondheid & Dierenwelzijn. Vanaf 1 januari 2023 zijn melkvee-, kalver- en vleesveehouders dan verplicht om deel te nemen aan IBR-bestrijding via een wettelijke regeling.
'Melkveehouders hebben al veel geïnvesteerd om IBR-vrij te worden en dat heeft effect gehad. Bijna 80 procent heeft een gunstige IBR-status. Voor een waterdicht systeem moeten ook de andere rundveesectoren zich inzetten', vindt Vedder.
Zodra de Europese Unie het IBR-bestrijdingsprogramma van Nederland heeft goedgekeurd, stopt ook de kalverimport uit niet-IBR-vrije landen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E (WD) #28857
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5095M (MG) #687878
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %