'Logica ontbreekt in 'voer uit eigen land' Fonterra'
Helwi Tacoma woont met vrouw Akky en twee van hun drie kinderen in het Nieuw-Zeelandse Dunsandel. Tacoma heeft samen met anderen 165 hectare gras, zeshonderd koeien en een totale productie van 3.375.000 kilo melk. Daarnaast is hij consultant.
Zuivelcoöperatie Fonterra heeft een nieuwe betalingsstrategie ontworpen onder de noemer 'Cooperative Difference'. Vanaf juni 2021 is er een premie van in totaal 0,10 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo vet en eiwit beschikbaar als er aan vijf punten wordt voldaan.
De eerste 7 cent wordt uitbetaald aan de leveranciers die hun boerderijlogboek volledig bijhouden en voldoen aan een aantal eisen in de relatie tussen werkgever en werknemer en aan een serie milieu- en dierenwelzijnseisen. Daarbovenop is nog 3 cent beschikbaar voor melkkwaliteitseisen, zoals celgetal, temperatuur, antibiotica en gehalten.
Met het elektronische boerderijlogboek worden op basis van onder meer het dieraantal, de melkproductie, en voer- en kunstmestaankopen automatisch het stikstofoverschot en de hoeveelheid broeikasgassen berekend. Bij de dierenwelzijnseisen stellen boer en dierenarts jaarlijks criteria op voor onder meer conditiescore mastitis, hittestress, kreupelheid en het sterftecijfer.
Een hybride systeem met minder koeien die groter en beter zijn, gevoerd op gras én krachtvoer, resulteert in een hogere bedrijfswinst
Dat er eisen rond de werkomgeving worden gesteld is begrijpelijk. De Nieuw-Zeeland melkveesector kent veel bedrijfsongevallen. In 2020 waren er twintig met fatale afloop en meer dan tweeduizend met ernstige verwondingen. Bovendien wordt het steeds moeilijker om gemotiveerd personeel te vinden en houden.
De milieueisen beslaan een bedrijfsmilieuplan, een maximum aangekocht stikstofoverschot van 137 kilo stikstof per hectare, de behandeling van afval, was- en spoelwater en een minimum van 80 procent 'farm grown feed'.
Dat laatste behoeft uitleg: 'farm grown feed' is voer dat in Nieuw-Zeeland is verbouwd, specifiek voor melkvee. Dus geen restproducten als melasse, palmpitschroot en overschotten aan fruit en groente, maar ook geen graan zoals tarwe or gerst. Wel zijn de hele plantsilage (gps), voederbieten, stoppelknollen en uiteraard gras toegestaan.
De logica is niet makkelijk te volgen. Stro en gps vormen geen probleem, graan wel. En wat is er mis met koeien die overschotten aan bijvoorbeeld kiwifruit, appels of aardappels omzetten in een hoogwaardig product? Daar komt bij dat een systeem gebaseerd op voornamelijk ruwvoer altijd minder efficiënt zal zijn dan een systeem met geïntegreerd krachtvoer.
Ik had het er in mijn vorige column ook al over: een hybride systeem met minder koeien die groter en beter zijn, gevoerd op gras én krachtvoer, resulteert in een hogere bedrijfswinst en minder uitstoot van stikstof en broeikasgassen per kilo melk.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SO) #688719
Gebruikt, € 3.289
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27087
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %