LTO Noord luidt noodklok: energietransitie Utrecht in gevaar
LTO Noord heeft de noodklok geluid over de energietransitie in Utrecht. Teruglevering van zonne- en windenergie is in deze provincie niet meer mogelijk, omdat het hoogspanningsnet zijn grens heeft bereikt. Dat betekent dat er geen grote zonnedaken, zonneparken en windparken aangesloten kunnen worden op het net.
Regiobestuurder Ton van Schie van LTO Noord West stelt dat hiermee een 'abrupte rem' op de energietransitie in Utrecht komt. Hij verwacht dat het jaren duurt voordat het netwerk voldoende capaciteit heeft om de projecten, die op dit moment in de realisatiefase zitten, aan te sluiten. 'Die tijd hebben we niet. Er moet nu ingegrepen worden.'
Netbeheerder Tennet gaf onlangs aan dat er tijdelijk geen ruimte is voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken in provincie Utrecht. Het bedrijf past de komende jaren het netwerk aan om meer ruimte te maken op het net.
Dat doet Tennet onder andere door het plaatsen van slimme transformatoren. Daarnaast start de landelijke netbeheerder een onderzoek om te kijken of er tijdelijk marktmechanisme kan worden ingezet om nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Hoogspanningsnet fors aanpassen
In de regio liggen concrete plannen voor meer dan 500 megawatt aan duurzame terugleverinitiatieven. Tennet gaat het hoogspanningsnet in de regio de komende jaren fors aanpassen en uitbreiden en investeert hierin tot 2030 circa 180 miljoen euro. Ook worden op het hoogspanningsstation in Utrecht Lage Weide slimme transformatoren geplaatst.
LTO Noord roept de overheden op zolang er problemen zijn op het net, geen vergunningen voor zonneparken in Utrecht te verlenen. De belangenorganisatie vreest dat als vergunningen voor zonneparken verleend worden eventuele beschikbare ruimte op het net hiervoor wordt ingezet. Hierdoor wordt zon op dak nagenoeg onmogelijk, terwijl dat wel in lijn is met de maatschappelijke wens, geeft de organisatie aan.
Ontzettend frustrerend
Eén van de gedupeerden is melkveehouder Jeroen van Wijk in Odijk. Zijn SDE++-subsidie is toegekend. 'Het is ontzettend frustrerend om te zien dat land vol komt te liggen met zonneparken en dat wij niks op onze daken mogen plaatsen. Daar is maatschappelijk veel meer draagvlak voor. Ik vind het heel jammer dat ik nu niet mijn maatschappelijke bijdrage kan leveren om duurzaam energie op te wekken.'
LTO Noord vraagt de provincie Utrecht ook om bij het Rijk erop aan te dringen om in wet- en regelgeving ruimte te maken voor energiebedrijven om proactief te kunnen investeren in verzwaring van het net. Ook roept de belangenorganisatie op om de realisatietermijn van de subsidie uit te stellen voor ondernemers die in de knel zitten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X940 (HA) #31419
Gebruikt, € 16.500
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
-
Evers Dales JD-38
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %