Agrarische loonbedrijven in 2020 in de min
De agrarische loonbedrijven hebben in 2020 een negatief bedrijfseconomisch resultaat geboekt. Dit is het derde opeenvolgende jaar dat ze rode cijfers schrijven. Grondverzetbedrijven zagen de baten wel toenemen, blijkt uit de resultaten van de eerste 97 deelnemers aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas.
Ondanks de coronacrisis steeg de omzet en verbeterde het resultaat in de Cumela-sector in 2020. Gemiddeld steeg de omzet in die sector vorig jaar met 3,2 procent. Bij de grondverzetbedrijven is de brutomarge met 4,8 procent duidelijk meer gestegen dan bij de gemengde bedrijven, waar de stijging uitkomt op 2,2 procent.
Opvallend is dat de brutomarge voor de agrarische loonbedrijven zelfs met 0,4 procent is gedaald. Deze bedrijven profiteerden duidelijk niet van het goede werkaanbod buiten de landbouw. Voor het derde opeenvolgende jaar hadden zij te maken met een relatief droge zomer, met als gevolg minder inkuilwerk. De omzet van een gemiddeld Cumela-bedrijf steeg met 84.000 euro van 2.646.000 in 2019 naar 2.730.000 euro in 2020.
Brandstofprijzen
Een min of meer positief effect van de coronacrisis was de daling van de brandstofprijzen. Daardoor waren de machinekosten duidelijk lager, omdat de brandstofkosten met 2 procent afnamen. In 2021 is dit effect al geheel tenietgedaan. In augustus waren de brandstofkosten 12,7 procent hoger dan in heel 2020.
Hoewel de lonen voor de meeste cao's stegen, bleven de arbeidskosten per fte met 48.799 euro min of meer gelijk. Volgens Cumela is dit te danken aan een goede spreiding van de werkzaamheden, waardoor het aantal gemaakte overuren beperkt is gebleven.
Bedrijfseconomisch resultaat
Het bedrijfseconomisch resultaat van een gemiddeld Cumela-bedrijf komt in 2020 uit op 50.787 euro. Dit is een resultaatsverbetering van 38.267 euro. Dit geldt zowel voor de grondverzetbedrijven, de gemengde bedrijven als de agrarische loonbedrijven. Wat opvalt is dat de agrarische loonbedrijven, in tegenstelling tot de andere bedrijfstypes, nog steeds uitkomen op een negatief rendement van 16.256 euro.
Bij dit negatieve bedrijfseconomisch rendement plaatst Cumela een kanttekening omdat de beoordeling vooral de benutting van arbeid en machines inzichtelijk maakt. Daarvoor worden incidentele baten en lasten toegerekend. Overige opbrengsten en het saldo van een nevenbedrijf worden niet meegeteld. De negatieve bedrijfseconomische cijfers betekenen volgens Cumela niet dat deze bedrijven niet levensvatbaar zijn.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
Fendt Slicer 3160 TLX KC achtermaaier
2019, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HG) #30576
Gebruikt, € 3.289
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %