CO2-uitstoot kassen gaat omhoog

Wageningen Economic Research (WEcR) verwacht dat de CO2-emissie van de glastuinbouw in 2030 groter is dan het instituut in 2017 voorspelde.

CO2%2Duitstoot+kassen+gaat+omhoog
© Han Reindsen

Vier jaar geleden berekende WEcR dat de uitstoot in 2030 tussen 2,7 en 3,3 Mton zou liggen. In het deze week verschenen rapport 'Effecten van actuele ontwikkelingen op prognoses CO2-emissie glastuinbouw 2030' stellen onderzoekers van WEcR dat de emissie alleen al door het grotere areaal glastuinbouw met 0,4 megaton (Mton) omhoog gaat.

Het oppervlak glas bleek in de laatste Landbouwtelling een stuk groter te zijn dan in eerdere statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarop WEcR zich in 2017 baseerde. Hoezeer de CO2-emissie verder stijgt, is afhankelijk van Haags beleid, staat in het rapport. Dat kan een negatieve of positieve invloed hebben.


Twee trajecten

WEcR heeft de effecten van het beleid doorgerekend voor twee trajecten. In het eerste wordt het beleid niet aangepast. Dit leidt ertoe dat de CO2-emissie in 2030 gelijk is aan het huidige niveau, ofwel uitkomt op 4,8 tot 6 Mton. Dit is 2,1 tot 2,7 Mton boven de prognose van 2017.

In het tweede traject blijven regels die de transitie stimuleren bestaan, en repareert Den Haag regels die een negatieve invloed hebben op de reductie van de CO2-emissie. Dat kost echter tijd. Afhankelijk van hoe lang dat duurt - drie of vijf jaar - is de uitstoot over negen jaar 3,6 tot 4,4 Mton of 3,9 tot 4,9 Mton.


Opslag Duurzame Energie

Als elementen die een negatief effect hebben op de uitstootvermindering noemen de onderzoekers onder andere de beperkte herstructurering van de glastuinbouw, de hogere tarieven voor Opslag Duurzame Energie en knelpunten in de elektriciteitsinfrastructuur. Onzekerheid over de externe levering van CO2 zit de terugdringing ook dwars. Positief werken bijvoorbeeld het programma Kas als Energiebron en de oprichting van energiecoöperaties in de glastuinbouw.

Volgens Alexander Formsma, beleidsspecialist energie en klimaat bij Glastuinbouw Nederland, is het WEcR-rapport een wetenschappelijke bevestiging dat verkeerde beleidsprikkels de energietransitie in de glastuinbouw remmen.


Onderhandelingen

Glastuinbouw Nederland neemt de bevindingen van de Wageningse onderzoekers mee in de convenantgesprekken met de overheid. Daarin wordt over de doelstellingen voor de glastuinbouw in 2030 onderhandeld. Formsma zegt dat de ambitie van de glastuinbouw om in 2040 klimaatneutraal te produceren overeind blijft staan.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer