Warmtevraag maakt fossielvrije teelt potanthurium uitdaging
Fossielvrije teelt van potanthurium is een behoorlijke uitdaging door de grote warmtevraag. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in Bleiswijk.
In Kas2030 worden vier gewassen geteeld zonder emissie van CO2, water en nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Een van die gewassen is potanthurium. De warmtevraag in deze teelt is relatief hoog. Voor een onbelichte teelt gaat het om ruim 30 kuub per vierkante meter.
De warmte van de lampen voorziet in de belichtingsperiode, met name medio november tot medio februari, in een deel van de warmtebehoefte van de kas. Een belangrijke aanvulling aan de warmtevoorziening in het fossielvrije kasconcept zou de ontvochtiging kunnen zijn, waarmee latente warmte uit de kas kan worden teruggewonnen om de kas op andere momenten mee te verwarmen.
Nauwelijks warmte geoogst
De oogst van latente warmte die via ontvochtiging zou moeten worden verzameld, viel in de eerste winters tegen. Er is nauwelijks warmte geoogst, omdat er heel weinig ontvochtigingsvraag is. De gevels, hoewel dubbel beglaasd, zorgen door het grote buitenoppervlak van de afdeling voor een te grote ontvochtiging.
De drie schermen die zijn geïnstalleerd (donkerdoek, transparant energiedoek en een open zonnedoek) zorgen voor een grote vochtstroom naar het kasdek. Doordat zo veel vocht tegen het kasdek en de gevels condenseert, is er juist een bevochtigingsvraag. Er wordt nog veel verneveld en het verdampen van al dat ingebrachte vocht vraagt ook energie.
Van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 is er in totaal 16 kuub per vierkante meter aardgasequivalenten aan warmte nodig geweest, naast 94 kilowattuur voor de lampen die maximaal 12 uur per dag zijn gebruikt. De lampwarmte draagt bij aan het verwarmen van de kas, waarbij een lange belichtingsperiode gunstiger is. Helaas laat de anthurium bij daglengtes van zestien uur bladschade en meer bloemsteelstrekking zien.
Onbalans bij vocht
Aanvullende maatregelen zijn dus nodig om de kas in de onbelichte uren te verwarmen en de vochtaanvoer en -afvoer in balans te krijgen, zodat er wel actief moet worden ontvochtigd. Deze onbalans geeft aan dat de kas niet optimaal is geïsoleerd. Stap 1 naar een fossielvrije teelt is een optimale isolatie.
Om de isolatie van de kas te verhogen, is vanaf eind januari een extra geperforeerd foliescherm ingezet. Die heeft al voor een kleine verbetering van de vochthuishouding gezorgd. Voor komende winter wordt gezocht naar een langetermijnoplossing via nieuwe kasdekmaterialen en schermen die eigenschappen in zich hebben om warmte en vocht beter vast te houden en het licht te reguleren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA 8030
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro Z-MASTER 4000
Nieuw, P.O.A.
-
Rumptstad RSP 2000
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %