Glastuinbouw Nederland: 'Energietransitie vereist impuls'
De energietransitie in de glastuinbouw moet een nieuwe impuls krijgen. Het creëren van randvoorwaarden is daarbij noodzakelijk. Dat stelt Glastuinbouw Nederland in reactie op de onderzoeksrapporten die recent zijn gepresenteerd.

De rapporten laten zien dat de overstap voor tuinders naar duurzame warmte en inkoop van CO2 en elektriciteit op dit moment voor veel bedrijven financieel niet uit kan en soms zelf onmogelijk is. Het generieke beleid van de overheid versterkt deze prijsverhouding, doordat de Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie elektriciteit relatief zwaar belasten ten opzichte van aardgas.
Daarnaast komt naar voren dat er knelpunten zijn op het gebied van het tijdige aanbod van bronnen om te voldoen aan de vraag naar CO2 in de glastuinbouw. Ook zijn er struikelblokken als investeringsrisico's en gemeentelijke slagkracht bij de aanleg van warmtenetten.
'Voor onze ondernemers is handelingsperspectief keihard nodig. Nu lopen veel verduurzamingsinitiatieven vast op randvoorwaarden. Daar ligt de oplossing, niet in een grotere financiële prikkel', benadrukt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. 'Wij willen in 2040 klimaatneutraal zijn. We hebben de benodigde condities benoemd, voor onszelf als sector en voor andere instanties. Als we dat doel willen halen, is het creëren van de genoemde randvoorwaarden door de overheid noodzakelijk.'
CO2-emissie stabiliseert
Bedrijven in de glastuinbouw hebben de afgelopen jaren al forse stappen gezet op het gebied van energiebesparing, verminderd gebruik van fossiele brandstoffen, elektrificatie en realisatie van warmtenetten. Maar Glastuinbouw Nederland ziet dat de CO2-emissie nu stabiliseert. Een betere balans tussen prikkels en stimuleringsmaatregelen is nodig om de teeltbedrijven richting te geven bij hun keuzes voor de komende jaren.
Daarnaast meldt Glastuinbouw Nederland namens innovatieprogramma Kas als Energiebron dat er vanaf 18 juni 2021 een openstelling van de EHG-subsidieregeling is. De Europese Commissie heeft drie nieuwe technieken goedgekeurd. De openstelling loopt tot 1 december.
Daarbij is een budget van 7 miljoen euro beschikbaar. Dat is bedoeld voor subsidies om de volgende technieken toe te passen: 1) hogedrukvernevelingsinstallatie voor kaskoeling, 2) energiescherm inclusief het ophogen van de kas en het verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating en 3) vervanging van alle aanwezige SON-T-belichting door ledbelichting in bestaande, nieuwbouw- en onbelichte kassen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota M6060
2016, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E Zeroturn maaier (MG) #692447
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (MM) #691679
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag14° / 1°5 %
-
Woensdag14° / 3°10 %
-
Donderdag13° / 6°15 %