Inagro verkent mogelijkheden ecoploeg
Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro neemt dit seizoen een nieuwe Ovlac-ecoploeg in gebruik op de proefvelden. Wageningen University & Research (WUR) deed dat enkele jaren geleden.
De ecoploeg is ontworpen om ondiep te ploegen en bovenover te rijden. Deze ploeg plaatst zich daarmee tussen de conventionele ploeg en niet-kerende grondbewerking. Met ploegen wordt organische materiaal diep ingewerkt en wordt het bodemleven op de kop gezet. Een nadeel van niet-kerende grondbewerking is het vrij bewerkelijk vernietigen van (wintervaste) groenbemesters in het voorjaar. Misschien is de ecoploeg daarmee het beste van twee werelden.
De ecoploeg is niet nieuw. Eind vorige eeuw maakte die van Rumpstadt in Nederland al even opgang. De voorbije jaren kwam er in Nederland vernieuwde interesse in het concept. Denk bijvoorbeeld aan de merken Ovlac en Kramer. Het lage energieverbruik en de hoge capaciteit zijn twee gunstige neveneffecten.
Werkbreedte 3 meter
Inagro introduceerde de ecoploeg in Vlaanderen in 2018 tijdens de Biovelddag op het proefbedrijf biologische landbouw. De voorbije winter kocht het Belgische onderzoeksinstituut een nieuwe achtscharige Ovlac-ecoploeg met een werkbreedte van 3 meter. Op elke schaar kan een woelpoot worden geplaatst om de grond dieper om te woelen.
Tekst gaat verder onder video.
Koeckhoeven.net stelde de ploeg dit voorjaar in gebruik. Op het veld waarop de ploeg werd afgesteld, bleek onder andere een gepaste voorbewerking van belang te zijn om een goede kering te verzekeren. Het bedrijf geeft aan dat 5 centimeter mogelijk is, maar 10 à 15 centimeter is wellicht reëler.
Biologisch en gangbaar
Inagro zal de mogelijkheden van de ecoploeg zowel in de biologische als in de gangbare teelt verkennen. Op het proefbedrijf biologische landbouw leggen onderzoekers proeven aan in bloemkool en prei, waarbij de ecoploeg wordt vergeleken met niet-kerende grondbewerking.
Koeckhoven.net heeft enkele jaren geleden een achtscharige Ovlac-ecoploeg afgeleverd bij WUR. Bij de Europese aanbesteding, nodig voor WUR, is onder andere aangegeven dat de ploeg geschikt moet zijn voor zand-, klei- en veengrond. De Ovlac-ploeg werd uiteindelijk geleverd door mechanisatiebedrijf De Vor Brandes & Co in Werkhoven.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP FH PTO
2022, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZND) #65695
Gebruikt, € 5.247
-
Massey Ferguson 8S.225 Dyna E-Power Exclusive
2022, € 140.000
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %