Actie FDF in Utrecht bij overleg boerenverdienmodel
Ongeveer dertig boeren van Farmers Defence Force (FDF) voerden vrijdag actie in Utrecht. Dat deden ze bij het hotel waar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), LTO Nederland en diverse andere gesprekspartners uit de land- en tuinbouw en voedingsmiddelenindustrie overleg voerden over een beter verdienmodel voor boeren en tuinders.
Aan het eind van de actie spraken de boeren met voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland. Volgens FDF zou er voor 1 april een concreet voorstel zijn voor een beter verdienmodel, maar is dat er nog steeds niet. FDF is zelf initiatiefnemer van Farmers Friendly, een van de voorstellen die onderdeel van het gesprek zijn. Albert Heijn en Jumbo gingen eerder niet akkoord met Farmers Friendly, omdat als voorwaarde gold dat 3 procent van de omzet naar het concept zou gaan.
CBL laat als belangenbehartiger van de supermarktbranche in een persverklaring weten dat er de afgelopen maanden intensief overleg is geweest tussen vertegenwoordigers van land- en tuinbouw, de voedselverwerkende industrie en supermarkten. De eerste stappen zijn vrijdag volgens de organisatie gezet op weg naar meer waardering en een verbeterd verdienvermogen voor boeren en tuinders.
Betere ketensamenwerking
Van der Tak presenteerde een plan van aanpak om tot een betere en intensievere ketensamenwerking te komen, waar alle bedrijven in de voedselketen van moeten profiteren. 'De opgaven waar de land- en tuinbouw, de verwerkende industrie en de retail voor staan, zijn namelijk groot', schrijft CBL.
Volgens CBL is onderling vertrouwen belangrijk in de keten. 'Hierdoor ontstaat ruimte en perspectief om een langdurige inzet met elkaar aan te gaan om de voedselketen daadwerkelijk te versterken en te verduurzamen. Daar hoort een verdienmodel bij. Te beginnen in Nederland: boeren en tuinders in diverse sectoren gaan de komende periode in gesprek met afnemers in Nederland voor een betere ketensamenwerking. Vervolgens moet de stap naar het buitenland snel worden gemaakt. Het grootste gedeelte van de productie wordt namelijk buiten Nederland verkocht.'
Rol van de overheid
CBL vindt dat de overheid ook een belangrijke taak heeft. 'Niet door in te grijpen in de markt, maar door actief beleid te ontwikkelen en duurzaamheidsvraagstukken en ecosysteemdiensten te financieren die maatschappelijk gewenst zijn, maar waar geen marktvraag voor is. Ook vragen wij de overheid bij te dragen in de kosten die het gevolg zijn van natuur- en milieubeleid. Verder is het zaak dat de overheid de ondernemers in de land- en tuinbouw ruimhartig tegemoetkomt als zij genoodzaakt zijn te stoppen met het bedrijf als natuur- en milieubeleid dat vereisen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TM 3267
Nieuw, € 17.550
-
Krone 1302-12T getrokken schudder
2006, P.O.A.
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %