Drie regio's bundelen voedseleducatie voor basisscholieren
De regio's Gelderse Vallei, Venlo en Noordoost-Brabant gaan gezamenlijk een lesproject opzetten voor basisscholieren. Centraal staat de waarde van het voedsel. Inmiddels zijn vijf scholen in de drie regio's aangewezen voor een pilot.
Regio Foodvalley, Greenport Venlo en AgriFood Capital werken al samen in de lobby-organisatie Food NL, die de waarde van de regio's als hoogwaardige voedselproductiegebieden benadrukt. Dat doen ze onder andere door een gedeelde vertegenwoordiging in Brussel. 'Nu trekken we de lijn door op het gebied van voedseleducatie', zegt voorzitter Kees van Rooij van AgriFood Capital, tevens burgemeester van Meierijstad.
Kenmerken
Van Rooij wijst er op dat de drie regio's aanvullend op elkaar zijn. 'Ze hebben gelijke kenmerken als agrarische productiegebieden, maar onderscheiden zich ook op onderdelen als afnemers, kennis en logistiek.' Omdat de activiteiten van Food NL niet altijd even zichtbaar zijn, willen de drie partijen nu een concreet project opzetten. 'Samen zijn we meer dan drie', aldus Van Rooij.
In samenwerking met Wageningen University en Research komt er een lesmethode voor het basisonderwijs die de hele voedselketen behandelt. De WUR zal ook monitoren hoe de lesstof overkomt bij de scholieren. 'We hebben ieder als regio al ervaring met educatieprojecten. Door het over te zetten naar een groter platform, denken we dat het lesprogramma efficiënter en effectiever wordt', zegt Van Rooij. Voor het lesprogramma wordt ook certificering aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs.
Voedselverspilling
Wethouder Leon Meijer van gemeente Ede denkt dat het lesprogramma prima past in de toenemende belangstelling voor gezonde voeding en voedselverspilling. 'Zestig procent van de scholen in de Gelderse Vallei heeft een schoolmoestuin, maar leerlingen kunnen nog veel meer leren over hun voeding. Door hen te benaderen, denken we ook het voedselbewustzijn te vergroten bij de ouders. Kinderen leren waar hun voedsel vandaan komt, wat er mee wordt gedaan, en vertellen daar thuis over. Zij zijn wat mij betreft de optimale opvoeders.'
Voor het project wordt een mix samengesteld van de verschillende lesprogramma's die nu al in de drie regio's worden gebruikt. 'Zo kunnen we de sterke punten van ieder combineren', stelt Van Rooij.
Hobbels
Het project kent echter wel nog een aantal hobbels, geeft Van Rooij toe. Zo zijn boerderij- en bedrijfsbezoek door schoolklassen en het gebruik van instellingskeukens voor kooklessen door de coronapandemie nu niet mogelijk. Ook is er nog geen budget vastgelegd. Wel is een coördinator aangesteld.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SB) #49806
Gebruikt, € 3.289
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
Toro TIMECUTTER MX 5075-T
Nieuw, P.O.A.
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %