Vandinter Semo verkrijgt kwekersrecht voor Andes lupine
Vandinter Semo in het Groningse Scheemda heeft eind vorig jaar het kwekersrecht toegekend gekregen voor Andes-lupineras Cotopaxi.
Andes lupine draagt bij aan de plantaardige eiwittransitie, waardoor de EU minder afhankelijk wordt van de invoer van buitenlandse eiwitten. Het ras Cotopaxi is het resultaat van een samenwerking tussen zaadbedrijf Vandinter Semo, Hanzehogeschool Groningen en het Europees onderzoeksproject Libbio.
Andes lupine komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is een van de vier soorten lupine die geschikt is voor menselijke consumptie. Andes lupine is een duurzaam alternatief voor sojabonen vanwege het vergelijkbare olie- en eiwitgehalte en de bijdrage aan biodiversiteit en bodemverbetering. Cotopaxi is het eerste Andes lupineras dat in Europa is gekweekt en waarvoor kwekersrecht is toegekend.
Plantenveredeling
Bert-Jan van Dinter, directeur Vandinter Semo: 'We zijn al meer dan een eeuw actief in de plantenveredeling. Onze focus ligt op het kweken van nieuwe rassen voor bodemverbetering en bodemgezondheid. We zetten ook in op dubbeldoelgewassen voor opbrengst- en bodemverbetering. We zijn in 2008 eerst gestart met Kiemkracht en later met Hanzehogeschool binnen het project Libbio. Het verkrijgen van plantenkwekersrechten in Europa binnen vijf jaar na onderzoek is uniek. Cotopaxi is het eerste ras dat voortkomt uit ons nieuwe fokprogramma.'
Rob van Haren, hoogleraar aan de Hanzehogeschool: 'Andes lupine is een van de 'verloren gewassen van de Inca's'. Andes lupine groeit in dezelfde agro-ecozone als aardappel en heeft daarom een groot potentieel. Andes lupine-olie en het eiwitgehalte zijn vergelijkbaar met sojabonen en dus heeft de businesscase ook hetzelfde potentieel.'
Voedseltoepassingen
De olie uit de Andes lupine heeft een uitstekende vetzuursamenstelling en is daardoor geschikt voor voedseltoepassingen als margarines en mayonaises en ook voor cosmetische toepassingen, met name haarverzorgingsproducten, lippenstiften en huidverzorgingsproducten tegen veroudering.
De Andes lupineboon is ook rijk aan eiwitten, oligosacchariden, alkaloïden en bioactieve componenten. De eiwitten kunnen worden gebruikt als functionele voedselingrediënten en als diervoeder. De oligosacchariden zijn waardevol vanwege de eigenschappen in de menselijke dikke darm. Alkaloïden zijn van belang vanwege hun medisch potentieel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn Ploeg Vari Master (RL) #28242
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (BV) #47126
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone 243CV achtermaaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %