Westland gaat strenger controleren op waterzuiveringsplicht
Gemeente Westland gaat strenger controleren op de waterzuiveringsplicht. Ze brengt in kaart wat de nullozers zijn, welke bedrijven zelf zuiveren en een mobiele installatie hebben en welke ondernemers de mazen in de wet opzoeken.
'Die bedrijven gaan we aanpakken. Daar wordt de komende periode strenger op gecontroleerd', zegde wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP) de fracties onlangs toe in de commissievergadering. Met name oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Westland Verstandig drongen aan op meer handhaving. Tot nog toe heeft de gemeente geen handhavingsverzoeken gedaan.
Vanaf 1 januari 2019 zijn glastuinbouwbouwbedrijven verplicht hun afvalwater te zuiveren. Het Hoogheemraadschap van Delfland werkt aan een collectieve waterzuivering op de AWZI Nieuwe Waterweg. De deelnemende glastuinders hebben uitstel gekregen van de zuiveringsplicht.
Aansluiting bij waterzuiveringscoöperatie
Bijna alle tuinders hebben zich aangesloten bij de Waterzuiveringscoöperatie Westland. Slechts een handvol bedrijven heeft dat om uiteenlopende redenen niet gedaan, stelt het college. 'Zij hebben reeds zelf een zuivering, contracten voor mobiele zuivering, beraden zich nog of zijn nullozer.'
Gemeente Westland wil bovendien een aanpassing van het beleid om freeridergedrag te voorkomen. Op dit moment kan tegen deze bedrijven niets worden ondernomen, stelt Snijders.
Gemeente Westland heeft, samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en Glastuinbouw Nederland, minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) verzocht het Besluit activiteiten leefomgeving aan te passen. Volgens de gemeente ondermijnt dit gedrag het draagvlak voor verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen.
Wachten op businessplan
Gemeente Westland wil samen met Zuid-Holland borg staan om het risico te delen van de investering van de zuiveringsinstallatie, die is begroot op rum 12,5 miljoen euro. Hiervoor moet eerst een businessplan klaar zijn. In maart verwacht de wethouder de raad hierover te informeren.
Voor de oppositiepartijen duurt het allemaal te lang. Volgens de partijen zijn de initiatiefnemers aan het rekken om niet te hoeven voldoen aan de milieuwetgeving. Snijders weersprak dat. Volgens hem probeert de gemeente samen met anderen een groot probleem op te lossen met een collectieve waterzuivering. 'Dat is de beste oplossing in onze ogen. Anders moet een groot deel van de glastuinbouw zijn poorten sluiten omdat het heel duur is om zaken te regelen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valmet 8800 trekker
Gebruikt, € 22.500
-
New Holland T5.140 Dynamic Command
2023, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7724-S
2019, € 89.500
-
Husqvarna Zitmaaier / tuintrekker R318X (LH) #39507
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %