Boost voor eiwittransitie Groningen
Cosun, Avebe, FrieslandCampina, Agrifirm, provincie Groningen, de noordelijke proefbedrijven, UMCG, LTO Noord en agrarische natuurverenigingen gaan samenwerken in de eiwittransitie.
Voor onder andere agri-foodonderzoek, gezondheidsonderzoek, de teelt van nieuwe eiwitgewassen en de bouw van eiwitfabrieken in de provincie Groningen is voor de komende tien jaar 100 miljoen euro begroot. Het doel is een circulair systeem dat duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact combineert. Dat geven de initiatiefnemers van test- en innovatieprogramma Fascinating (Food Agro Sustainable Circular Nature Technology in Groningen) aan. Vanuit het Nationaal Programma Groningen stelt provincie Groningen voor de eerste drie jaar 10 miljoen euro beschikbaar.
Nieuwe fabrieken
Het programma moet een basis leggen voor de bouw van nieuwe fabrieken, de omschakeling van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten voor voeding, energie-efficiënte raffinage- en extractietechnieken en nieuwe teeltprogramma's.
Ook zijn er plannen voor gezondheidsonderzoek, nieuwe bouwplannen, biodiversiteit, een gevarieerd en aantrekkelijk landschap, het sluiten van (emissie)kringlopen, groene chemie van agroreststromen, werkgelegenheid en leefbaarheid. Volgens het plan is een inkomstenverhoging van boeren van 10 tot 20 procent mogelijk.
Bietenblad
De komende drie jaar richten de partijen zich op de bouw van een bietenblad-pilotfabriek in Hoogkerk. In het Noord-Brabantse Dinteloord haalt Cosun Beet Company al eiwit uit bietenbladeren.
De proefbedrijven gaan bovendien meer experimenteren met nieuwe teeltconcepten, waaronder stikstofbindende rustgewassen die onderdeel uitmaken van het bouwplan. Doel is de verhoging van de plantaardige eiwitproductie door onder andere gewasveredeling en differentiatie van productie door vernieuwde teeltsystemen. Universitair Medisch Centrum Groningen gaat onderzoek doen naar de invloed van eiwitrijke gewassen op de gezondheid.
Stichting Public Private Partnership Institute for Sustainable Process Technologyet (ISPT) coördineert het test- en innovatieprogramma. Volgens ISPT-directeur Tjeerd Jongsma is de kracht van het programma de samenwerking tussen de (keten)partijen.
'Grotere coöperaties moeten verjongen naar circulaire landbouwsystemen. Het is een enorme opgave om de systemen voor boeren te optimaliseren. Er is veel meer samenwerking in de keten nodig dan tot nu toe gebeurt.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
F15D
Gebruikt, € 2.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (BV) #47126
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %