Brexit jaagt sierteeltkosten op tot 20 procent
De brexit kan bij de export van sierteeltproducten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) tot 20 procent extra kosten leiden. Dat heeft bloemenveiling Royal FloraHolland berekend.

Bij de becijfering heeft de veiling allereerst gekeken naar de invoerheffingen die het VK na de brexit oplegt. Voor bloemen liggen die op 8 en voor planten op 0 procent.
Nederland voerde in 2019 voor 855 miljoen euro aan bloemen en planten uit naar het land, waarvan 73 procent bloemen en 27 procent planten. De gemiddelde kostenverhoging aan invoerheffingen voor Nederlandse sierteeltexporteurs komt hierdoor op 5,8 procent.
Extra kosten douane
Voor inklaringswerkzaamheden rekent de Britse douane bedragen tussen 78 en 126 euro per partij. Hierdoor lopen de kosten doorsnee met 0,2 procent op. Wachttijden bij de douane, waarschijnlijk variërend van 4 tot 24 uur, leiden daarnaast tot extra uitgaves voor opslag en tot kwaliteitsverlies van bloemen en planten. Bij elkaar schat FloraHolland in dat de onkosten op dit terrein 5 procent stijgen.
Voor fytosanitaire inspecties dienen sierteelthandelaren 102 tot 190 euro per partij af te dragen, wat overeenkomt met een verhoging van de uitgaves met 4 procent, zegt Eline van den Berg, die zich bij de bloemenveiling met de beschouwing heeft beziggehouden.
Koopkrachtverlaging
Een laatste element dat in de berekening is meegewogen, is de verwachte koopkrachtverlaging van de Engelse bevolking en de devaluatie van het Britse pond. De werkloosheid in het VK zal stijgen door de brexit en de waarde van het pond ten opzichte van de euro afnemen.
Gezamenlijk leiden deze twee tot een verlies van 8 procent, waardoor de totale schade voor de Nederlandse sierteeltexport uitkomt op 19,4 procent.
Mogelijk hoger
De kans is aanwezig dat het uiteindelijke nadeel nog groter wordt omdat het VK geen invoerheffing oplegt voor sierteeltproducten uit niet-lidstaten van de Europese Unie. De concurrentiepositie van bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse landen verbetert hierdoor.
Volgens de Rabobank zal de handel met het VK zeker te lijden hebben van de brexit. De financiële instelling houdt rekening met een teruggang van het volume met 5 procent bij basisproducten en 15 procent bij luxe producten. Bloemen en planten vallen onder de laatste categorie.
Lastig anticiperen
Tijdens het door World Horti Center woensdag georganiseerde webinar over de brexit bleek dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de fytosanitaire eisen van het VK.
Daardoor kunnen sierteelthandelaren moeilijk anticiperen op de brexit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF10601
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (WD) #335633
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Ploeg Servo (WD) #25886
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %